Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Újra vasutassztrájk Franciaországban

Idén harmadik alkalommal az árufuvarozás átszervezése és a szerintük várható többezres létszámleépítés ellen kedd este 8 órától határozatlan idejű sztrájkkal tiltakoznak a francia vasutasok a két legnagyobb szakszervezet felhívására.

Az állami vasúttársaság (SNCF) közleménye szerint a szuperexpresszek (TGV) 70 százaléka, a többi belföldi vonatnak pedig átlagosan a fele fog közlekedni. A nemzetközi gyorsvonatokat nem érinti a munkabeszüntetés.

A kedd este 8 órakor kezdődő sztrájk határozatlan idejű, s az SNCF szóvivője úgy véli, hogy legalább csütörtök estig fennakadásokra kell számítani. A szakszervezetek a tárgyalások megkezdésétől és azok eredményeitől tették függővé a sztrájk időtartamát.

A CGT és a Sud-Rail felhívásában elsősorban a munkahelyek megvédése szerepel. A vasutasok az árufuvarozás tervezett átszervezése és annak következményei ellen tiltakozva hirdettek sztrájkot, mert jelentős leépítésektől tartanak.

A vasúti áruszállítás kétharmadát jelenleg az ügyfelenként viszonylag kismennyiségű megrendelés teszi ki. Az SNCF meg kívánja szüntetni a külön vagonokban történő áruszállítást, mert az jelentős veszteséget okoz a vasúttársaságnak. Az árufuvarozás veszteségének kétharmada az ilyen jellegű szállításokból adódik.

Az SNCF idén 1404 munkahely megszüntetését tervezi. Az áruszállításban összesen 2600 állást számolnak fel, de más szektorokban új munkahelyek jönnek létre. A szakszervezetek szerint viszont az átszervezéssel az év végére közel négyezer dolgozó fogja elveszteni az állását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak kissé csökkentek a hirdetési kiadások

A tavalyi válságévben csak csekély mértékben csökkentették hirdetési kiadásaikat cégek világszerte. Tovább olvasom