Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Újra taníthatnak magyar nyelven a szlovákiai iskolában

Magyar tanítási nyelvű alsó tagozatos iskola nyílik szeptemberben az abaúj-tornai Szádudvarnokon.
Az Új Szó című pozsonyi lap keddi kiadása szerint a Szent István Egyházi Alapiskola nyolc kisdiákkal kezdi meg működését, a tervek teljes szervezettségű magyar tannyelvű tanintézetről szólnak, mely Tornán működik majd.

A Kassa-vidéki járásban található községben 1854-től 1944-ig működött magyar tannyelvű katolikus iskola, ám a második világégést követően bezárták. Ezután Szádudvarnoknak csak szlovák tanintézménye volt, a magyar ajkú diákok Tornán és Szepsiben tanulhattak.

"Hatvanhét éve megszakadt hagyomány kelt most életre" - mondta a lapnak Miliczky Sándor (MKP), a falu polgármestere.

"A demográfiai visszaesés természetesen nálunk is érezteti hatását, ám az iskola nemcsak a szádudvarnokiakat, hanem a széles környéket lesz hivatott szolgálni. A folytatáshoz hozzátartozik, hogy három-négy év elteltével Tornán megnyitjuk a római katolikus egyházi iskola felső tagozatát, miáltal teljes szervezettségűvé válik az intézmény" - fejtette ki Miliczky.

A polgármester már évekkel ezelőtt tervezte a magyar tannyelvű alma mater újraindítását, ám – mint mondta – a körülmények nem kedveztek, az ügynek Juhász Attila plébános Tornára történt kinevezése adott lendületet; a rozsnyói püspökséggel már tavaly tárgyalóasztalhoz ülhettek.

A község magára vállalta az intézmény működtetésének járulékos költségeit, szeptembertől egy igazgató-tanító és egy napközis pedagógus foglalkozik a hat elsős és két másodikos gyerekkel. Tankönyveket a közeli Zsarnón működő alapiskola kölcsönöz a szádudvarnoki tanintézménynek.

A négyszázas lélekszámú községet 80 százalékában magyar ajkúak lakják, a szeptemberben induló iskolába római katolikus és református kisdiákokat egyaránt írattak a szülők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az indiai atomerőműben: radioaktív sugárzás

Kisebb radioaktív sugárzással járó baleset történt egy nyugat-indiai atomerőműben, és négy munkás… Tovább olvasom