Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Újra meggyalázták Petőfi Sándor emléktábláját Rimaszombatban

Három hét múltán ismét meggyalázták Petőfi Sándor emléktábláját Rimaszombatban: ismeretlen elkövetők másodszor is ocsmány feliratokkal rondították el a költő egykori szálláshelyét jelölő épület falán álló dombormű márványtábláját.
A Pozsonyban megjelenő Új Szó hétfői számának első oldalán látható felvétel tanúsága szerint a tettes szlovák nyelvű feliratával azt sérelmezi, hogy az előző, gyalázkodó falfirkáját eltakarították a tábláról, egyszersmind most "buzeránsnak" is minősítette Petőfit.

B. Kovács István történész, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás elnöke elmondta: az előző eset után nem tettek feljelentést, de most, hogy - a jelek szerint ugyanaz - a tettes megismételte a gyalázkodást, tétovázás nélkül feljelentés tesznek.

A történtek - a millenniumi emlékmű felgyújtása, a református templom feltörése - után okkal feltételezhető, hogy valakik "céltudatosan ingerlik és gyalázzák a magyar közösséget" és mindazokat, akik nem vallják magukat szlováknak. Ezt a feltevést erősíti a holokauszt emlékmű megrongálása, és számos egyéb jel is arra utal, hogy "valakik egy ideje tudatosan keresik a békétlenséget" - fogalmazott a társulás elnöke.

A költő, akit felvidéki utazása során Rimaszombatban táblabíróvá választottak, abban a házban éjszakázott, amelynek megmentésére és felújítására a társulás épp e becses emlék miatt szánta el magát. Tavaly a felújított és azóta a Múzsák Házaként szolgáló alkotóház átadásakor a polgári társulás egy másik emléktáblát is elhelyezett a régi mellé, amely száz évnél régebben emlékeztetet rá, hogy ez a ház volt Petőfi rimaszombati szálláshelye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra ítélték Szaddám Huszeint

Emberiesség elleni bűntettek miatt halálra ítélték vasárnap Szaddám Huszein volt iraki elnököt, akit… Tovább olvasom