Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újra kezdte a bálnavadászatot Japán

Japán újra megkezdte a bálnavadászatot. A japán halászati ügynökség adatai szerint a hat hajóból álló kis flotta célja 850 csukabálna és 10 közönséges barázdás bálna elejtése a több hónapig tartó akció során.
Japán hevesen ellenzi a kereskedelmi célú bálnavadászatra vonatkozó tilalmat, amely 1982 óta van érvényben. A japán illetékesek azzal érvelnek, hogy tudományos céllal folyik a vadászat, egészen pontosan azért, hogy a kutatók felmérhessék az állományokat, valamint adatokat gyűjthessenek az óriásemlősök táplálkozási és szaporodási szokásairól. Az eladott zsákmányért kapott összeget e kutatás finanszírozására fordítják.

Állatvédők azonban határozottan cáfolják mindezt. Felmérésekre hivatkoznak, amelyek szerint a japán állampolgárok nem vagy csak ritkán esznek bálnahúst, és nem is helyeslik a bálnavadászatot. Japán illetékesek szerint a vadászat nem okoz kárt a csukabálnák populációiban, mert számuk bőséges. A barázdás bálna nagyobb, ám ritkább faj, s úgy tűnik, a japánok ezért akarnak csak keveset zsákmányolni belőle.

A bálnavadászat korszerű menete:

1. Ágyúból kilőtt robbanófejes szigonnyal eltalálják a bálnát.
2. A robbanófej egy méter mélyre hatol a bálna testébe, s ott felrobban.
3. A bálna haláltusája két percig tart.
4. A biztonság kedvéért a bálna kap még egy jókora puskagolyót.
5. Zsírját gyorsan lehántják, felhasználatlanul tengerbe dobják.
6. Húsát hatalmas szeletekben kifektetik a fedélzetre, csontjait szintén a tengerbe szórják.

A bálnavadászatot minden évben folytató Japán idén a szokásosnál is bátrabb az ügyben, mert tavaly sikerült rábírnia számos államot, hogy az illetékes nemzetközi bizottságban támogassa a tilalom majdani feloldásáról szóló állásfoglalást, és mert egyik szövetségese, Izland hét év után első ízben ugyancsak úgy döntött, hogy kereskedelmi célú bálnavadászatot kezd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A foglyok hét százaléka más helyett ül Hollandiában

A holland börtönökben is vannak olyan rabok, akik más helyett töltik le a szabadságvesztést - derült… Tovább olvasom