Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Újra betiltaná az egészségbiztosítók hasznát Robert Fico

Ismét megpróbálja betiltani az egészségbiztosítók haszonképzését Robert Fico kormánya. A szlovák miniszterelnök - aki egy alkalommal már megpróbálta megvalósítani ezt az elképzelését - pénteken egy ezt célzó olyan jogi szabályozás kidolgozásával bízta meg az egészségügyi tárca vezetőjét, amely összeegyeztethető lenne a szlovák és a nemzetközi jogi normákkal.
Robert Fico előző kabinetje 2007-ben egyszer már életbe léptetett egy olyan törvényt, amely betiltotta az egészségbiztosítók haszonképzését, és ezáltal arra kötelezte őket, hogy az általuk termelt nyereséget visszaforgassák az egészségügybe. Az intézkedésnek nagy visszhangja volt, az egészségbiztosítók részvényesei nemzetközi jogorvoslatért folyamodtak, és Szlovákiát komoly bírálat érte Brüsszel részéről is. Az akkori ellenzék 49 képviselője egy közös beadvány alapján az alkotmánybíróság elé is vitte az ügyet. Az alkotmánybíróság végül 2011 januárjában úgy döntött, hogy a haszonképzés korlátozása összeegyeztethetetlen a szlovák alkotmánnyal.

Robert Fico új kormánya most egy olyan jogszabályt szeretne elfogadni, amely jogilag már nem lenne támadható.

"Tudják jól, nem vagyunk elragadtatva attól, hogy az emberek által a kötelező biztosítás formájában a biztosítók kasszájába folyó közpénzekből haszon keletkezzen" - nyilatkozta Robert Fico. Hozzátette: tisztában van vele, hogy nem lesz egyszerű az elképzelés megvalósítását lehetővé tevő törvény megteremtése, ugyanakkor úgy véli: helytelen és erkölcstelen, ha valaki ezekből a közpénzekből hasznot termel. "Erre egyszerűen megoldást kell találnunk" - szögezte le.

A szlovák alkotmánybíróság tavaly januári - az egészségbiztosítók haszonképzése kapcsán hozott - döntését követően,az akkori parlament 2001 júliusában jóváhagyta az alkotmányellenesnek ítélt törvény módosítását és az egészségbiztosítók számára ismét lehetővé vált, hogy profitot produkáljanak. Az akkori módosítás azonban ezt néhány feltételhez kötötte: ezek egyike a haszon megadóztatása, valamint az volt, hogy a biztosítóknak a haszon 20 százalékának összegéből kötelezően egy biztonsági alapot kellett létrehozniuk, arra az esetre, ha a jövőben veszteségesek lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisztollyal fenyegetőzött és a toulouse-i tömeggyilkost éltette

Hatalmas pánikot keltett pénteken a párizsi metróban egy fegyverrel fenyegetőző férfi. Tovább olvasom