Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Újabb robbanás a Fukusima-1 atomerőműben, radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe

Újabb robbanás történt kedden Japánban a Fukusima-1 atomerőműben; a detonáció következtében radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe - közölte a szigetország kormánya.
Az egyes és a hármas reaktor után ezúttal a kettes reaktorblokkban következett be detonáció helyi idő szerint reggel hat óra után. A robbanásban megrongálódott a reaktor belső védőburka is, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag szivároghatott ki a szabadba. A körzetben északi szél fúj; az erőműtől 150 kilométernyire délre, Ibaraki prefektúrában máris jelezték, hogy emelkedett a sugárzás szintje. Tartani lehet tőle, hogy a radioaktív részecskék eljutnak a fővárosba, Tokióba is.

A metropolisban és környékén összesen 35 millióan élnek. A robbanás előtt nagyjából öt órával kezdtek tengervizet pumpálni a reaktorba, hogy megakadályozzák a fűtőelemek túlhevülését. Az uránium fűtőrudakat hétfőn több mint két órán át nem borította hűtővíz, ezért megnőtt egy esetleges magolvadás veszélye. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat. Az atomerőművet üzemeltető tokiói Elektromos művek (Tepco) közölte, a helyzet "rossz".

A tájékoztatás szerint ugyan a kettes reaktornál közvetlenül a robbanás után magasabb sugárzást mértek, de ez nem jelent veszélyt az egészségre. Ennek ellenére elrendelték a még az erőműnél lévő dolgozók egy részének "biztonságba helyezését". Később közölték, a robbanás után átmenetileg a határértéket 16-szorosan meghaladó, óránként 8217 mikrosievert sugárzást mértek az erőműnél. A Tokiótól 260 kilométernyire északra lévő atomerőműben a négy nappal ezelőtti nagy erejű földrengés és az azt követő szökőár miatt kimaradt az áram, ezért leállt a hűtési rendszer.

Az egyes és a hármas reaktorban szombaton, illetve hétfőn bekövetkezett robbanást egyaránt az okozta, hogy a hűtővíz szintjének csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a belső acéltartály és a külső beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant.

Olvasóink írták

  • 2. Túrabakancs 2011. március 15. 14:39
    „Mivel az emberek hisznek a Japán tömegtájékoztatásban, emiatt
    menekülnek ezerrel az országból.”
  • 1. kó_pé 2011. március 15. 08:38
    „"A tájékoztatás szerint ugyan a kettes reaktornál közvetlenül a robbanás után magasabb sugárzást mértek, de ez nem jelent veszélyt az egészségre."
    Sőt jótékony hatású. Ajánlom a wellnesshotel építését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A japán atomerőművek biztosítása nem terjed ki földrengésre

A japán atomerőművek biztosítási kötvényei kizárják a kártérítést földrengés, illetve szökőár okozta károkra. Tovább olvasom