Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Újabb reaktorblokk robbanhat fel Japánban

Meghaladta egy rövid időre a törvényi határértéket a radioaktív sugárzás vasárnap Japán északi részén az előző nap egy robbanásban megsérült fukusimai atomerőműnél - közölte a létesítményt üzemeltető tokiói elektromos művek.

A megnövekedett sugárzást annál a reaktorblokknál mérték, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert - akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt blokknál - itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás - egy ellenőrizetlen nukleáris reakció - veszélye.

Az atomerőmű-komplexum 20 kilométeres körzetéből már korábban kitelepítettek csaknem 200 ezer embert, miután pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Az óriási
szökőárt előidéző földmozgás következtében áramkimaradás történt, ezért leállt az atomerőmű hat reaktorából háromnak a hűtőrendszere. Vasárnapra tengervízzel és bórsavval sikerült visszahűteni az egyes reaktorblokkot.

Helyi idő szerint vasárnap délelőtt újabb nagy erejű, 6,6-es erősségű földrengés rázta meg Tokiót és környékét. Közben folytatódott a mentés és a kárfelmérés a pénteki, pusztító erejű - 8,9-es - földrengés és szökőár sújtotta területen. A kormány 50 ezerről 100 ezerre emelte a mentésben résztvevő katonák számát.

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a helyi rendőrség parancsnoka.

Takeucsi Naoto úgy fogalmazott, hogy "a halálos áldozatok száma szinte bizonyosan tízezer fölé fog emelkedni" a földrengés sújtotta Miagi prefektúrában. A hivatalos adatok az ország egész területére vonatkoztatva eddig 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szóltak, de sajtó már eddig is arról írt, hogy az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Japán északkeleti partvidékét pénteken pusztító erejű, 8,9-es fokozatú földrengés és szökőár sújtotta.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. március 13. 14:03
    „A robbanást szombaton hydrogén sürittés okozta és repültek a falak meg a tetö a beton reaktor épületben. A beépitett reaktort viszont nem érte kár. Most a 3-as reaktornál van ugyanez a veszély. CNN

    http://www.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/13/japan.nuclear.reactors/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghaladhatja a tízezret a halálos áldozatok száma Mijagiban

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma. Tovább olvasom