Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Újabb rakétatámadás érte Izraelt

A támadás Libanon felől érkezett, amire válaszul az izraeli hadsereg libanoni célpontokat támadott.
Az izraeli hadsereg egyik szóvivője vasárnap éjjel közölte, hogy azonnal tüzérségi tűzzel válaszoltak a Libanon felől érkező támadásra. A hírt a libanoni biztonsági erők is megerősítették. Ez volt a harmadik rakétatámadás, amelyet a gázai konfliktus során Libanon felől indítottak Izrael ellen.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. A konfliktusban a legfrissebb adatok szerint 170 palesztin vesztette életét és 1154 sebesült meg. A halottak közül több mint nyolcvan civil - közölte a gázai egészségügyi minisztérium, amely arról is tájékoztatott, hogy az áldozatok között 36 gyerek és 32 nő, a sebesültek között pedig 350 gyerek és 460 nő van.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte az ENSZ-t, hogy a konfliktusra való tekintettel vegye "nemzetközi védelem alá a palesztin államot". Robert Serrynek, az ENSZ-nek a közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátorának írt levelében Abbász szorgalmazta egy vizsgálóbizottság azonnali felállítását is. Az ENSZ közölte, hogy megkapta a levelet, és tanulmányozzák, mielőtt válaszolnak a benne foglaltakra.

A világszervezet főtitkára vasárnap aggodalmának adott hangot a konfliktus súlyosbodása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges izraeli szárazföldi hadművelet "kétségtelenül tovább növelné a halálos áldozatok számát, és növelné a civilek szenvedéseit a Gázai övezetben". Ban Ki Mun úgy vélekedett, mindkét félnek az az érdeke, hogy a konfliktus eszkalációja felé vezető lépéseket a harcok azonnali beszüntetését eredményező intézkedésekkel váltsák fel, ezáltal pedig elejét vegyék az áldozatok száma további növekedésének és a térség békéjét és biztonságát fenyegető megnövekedett kockázatoknak.

Az izraeli kormány vasárnap úgy döntött, folytatja a Gázai övezet elleni légicsapásokat, a szárazföldi offenzíváról azonban még nem határozott.

Az Erős Szikla nevű izraeli offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék

Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik ember megsebesült. Tovább olvasom