Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Újabb örmény-azeri-orosz elnöki találkozó volt Moszkvában

Újabb tárgyalást folytatott egymással a vitatott Hegyi-Karabah területről Dmitrij Medvegyev orosz elnök közvetítésével Moszkvában az örmény és az azeri elnök.

Az örmény külügyminisztérium szombat esti közlése szerint "közeledtek az álláspontok az alapelvekkel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdésekben", és kész az a "dokumentumtervezet", amelyet a következő hármas elnöki találkozón vitatnak majd meg június 25-én a közép-oroszországi Tatárföld székvárosában, Kazanyban. Az utóbbi hónapokban valamelyest megnőtt a feszültség Hegyi-Karabahban az azeri és az örmény haderő között; rendszeresek a kisebb-nagyobb incidensek.

A túlnyomórészt örmények lakta kaukázusi terület a Szovjetunió széthullásakor mondta ki Azerbajdzsántól való elszakadását, igaz, ezt a világ államai nem ismerik el. Azerbajdzsánban azt állítják, Örményország - jogellenesen - megszállta a 140 ezres lélekszámú területet, ahogy más azeri körzeteket is a térségben. Az elszakadás miatt kirobbant háborúban eddig 35 ezren haltak meg.

A fegyveres konfliktust 1994-ben tűzszünet zárta le, de a feleknek azóta sem sikerült megállapodniuk a terület jogállásáról. 2007-ben lefektették a rendezés alapelveit, e szerint Örményország visszavonja katonáit Hegyi-Karabah körzetéből, és a terület ideiglenes státust kap; széles körű autonómiával ruháznák föl, de nem válna függetlenné. A világ legfejlettebb ipari államait tömörítő G8 csoport május végi találkozóján a normandiai Deauville-ben a konfliktusban közvetítő Minszki csoport - az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország - nevében az amerikai, az orosz és a francia elnök felhívást intézett a felekhez. Ebben azt írták, ha tovább halasztódik az örmény-azeri megállapodás, azzal "kérdésessé válna", hogy a felek ténylegesen mennyire eltökéltek a tárgyalásos rendezés mellett.

Az azeri külügyminiszter helyettese a napokban úgy nyilatkozott, nem túl derűlátó azzal kapcsolatban, hogy megtörténhet az áttörés Szerzs Szargszján örmény, Ilham Aliyev azeri és Dmitrij Medvegyev orosz elnök június 25-i találkozóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gimnáziumi edzője megvédte Jamest

Gimnáziumi edzője megvédte a kritikákkal szemben korábbi tanítványát, LeBron Jamest, az… Tovább olvasom