Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Újabb nehéz év elé néz a horvát idegenforgalom

Újabb nehéz év elé néz a horvát idegenforgalom, amelynek bevételei tavaly 14 százalékkal, egymilliárd euróval estek.
- A beruházások gyakorlatilag állnak, nincs hosszú távú nemzeti idegenforgalmi fejlesztési stratégia - magyarázza a Roland Berger cégtanácsadó délkelet-európai szakértője, Vladimir Preveden az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozva egy dubrovniki szállodai és turisztikai szimpózium keretében. A vendégek számát tekintve tavaly csak 3 százalék volt a csökkenés, jóval alacsonyabb, mint a bevételeknél. Ez azt mutatja, hogy a szállásadók kénytelenek voltak engedni az árakból a válság időszaka alatt.

Ugyanakkor Horvátország a vendégszámot tekintve még mindig jobban teljesített, mint a környező országok: Európa egészében 6 százalékos, Dél-Európában 5 százalékos volt a visszaesés. Preveden az idei idegenforgalmi idényben is a nagy szezonális függést, az ár-teljesítmény aránytalanságokat tartja a legnagyobb problémának. Egyes szakértők az idei évre újabb 15 százalékos bevétel-csökkenést várnak, a horvát idegenforgalmi miniszter szerint azonban a 2009-es szinten lesznek a bevételek.

Tavaly az idegenforgalom csak a hazai össztermék 14,4 százalékát adta, a 2008-as 15,7 százalék után. A leglátogatottabb horvátországi város tavaly is Dubrovnik volt, 521 ezer látogatóval, ez 11 százalékos vendégszám-növekedést jelentett 2008-hoz képest. Dubrovnik után Opatija következett látogatottság növekedése tekintetében, 324 ezer látogatóval és 5,5 százalékos emelkedéssel, a harmadik helyen pedig Zadar (Zára) végzett, ahol 2,5 százalékkal 277 ezerre nőtt a vendégek száma tavaly.

A régiók közül legtöbben az Isztriai-félszigetet és a Kvarner-öblöt keresték fel: a látogatók számában az isztriai Rovinj és Porec követte Dubrovnikot: előbbit 387 ezer, utóbbit 383 ezer turista látogatta 2009-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkentek a vállalatfelvásárlások Kelet-Európában

Tovább csökkentek a vállalatfelvásárlások Közép-Kelet-Európában tavaly a 2008. évi visszaesést… Tovább olvasom