Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Újabb lépéseket tett Koszovó az önállósodás felé

A politikai intézmények létrehozásával Koszovó újabb lépéseket tett a független állami lét felé. Az új parlament megalakulása után hétfő este aláírták a koalíciós megállapodást is. Megegyezés született a pristinia vezetők között a tisztségek - az államelnöki, a házelnöki tisztség, a miniszteri tárcák - elosztásáról.
Hashim Thaqi, a Koszovói Demokrata Párt elnöke, kijelölt miniszterelnök és Fatmir Sejdiu, a Koszovó Demokratikus Szövetség elnöke, Koszovó "államfője" írta alá a koalíciós megállapodást. Annak értelmében az előbbi párt kapja a kormányfői, a kormányfőhelyettesi, valamint a házelnöki tisztséget és még hét miniszteri posztot, az utóbbi pedig Koszovó elnökének tisztségét és öt miniszteri tárcát. A kisebbségek három helyre számíthatnak a kormányban. A megállapodást Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK) vezetője is jóváhagyja. Mindezekről a megoldásokról a parlament szerdán szavaz.

Pristinai diplomáciai körökben közben megerősítették azt a korábbi információt, hogy februárban kikiáltják Koszovó függetlenségét. Ebben egyetértésre jutottak a nemzetközi közösség és Pristina képviselői. Doris Pack európai parlamenti képviselő megerősítette, hogy az EU mindenképpen missziót küld Koszovóba - a belgrádi ellenkezés dacára is -, mert ki kell tölteni az űrt az UNMIK távozása után, ellenkező esetben káosz lenne úrrá a tartományban. Szerinte Vojiszlav Kostunica szerb kormányfőnek örülnie kellene, hogy az EU vállalja ezt a küldetést, nem pedig szembehelyezkednie az európai szerepvállalással. Úgy gondolja, hogy Moszkvának sem lesz ellenvetése. Borisz Tadics szerb államfő hétfőn, a pravoszláv karácsony napján tanácskozott Alekszandr Alekszejev belgrádi orosz nagykövettel a koszovói fejleményekről.

Egyetértettek, hogy a tartomány státusáról csakis a Biztonsági Tanácsban születhet döntés. Tadics hangoztatta, hogy Szerbia folytatja a harcot szuverenitásának és területi épségének védelméért, s köszönetet mondott Oroszországnak a támogatásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeütközött két amerikai vadászgép a Perzsa-öböl felett

Összeütközött a Perzsa-öböl felett az amerikai haditengerészet két F-18-as vadászgépe, de a pilóták… Tovább olvasom