Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Újabb ikonmúzeum nyílt Moszkvában

Moszkvában megnyílt a második állandóan látogatható, magántulajdonban lévő ikonmúzeum.

Az Ikonok háza elnevezésű intézmény fő szervezője, s a kiállított ortodox szentképek többségének tulajdonosa Igor Vozjakov.

Vozjakov nagy gyűjtő: összesen 2500 ikont mondhat a magáénak, köztük ismert és nevezetes alkotásokat is.

A forgalmas Szpiridonovka utcán lévő palota földszintjén a viszonylag legegyszerűbb szentképek kaptak helyet, XIX.-XX. századi alkotások, amelyeket a lakásokba szántak. A Kommerszant című lap értesülése szerint ezeket eladásra szánják, magyarán a földszint afféle régiségbolt egyben.

Az első és második emeleten azok a művek csodálhatók meg, amelyeket a szervezők gyűjteménybe való színvonalúnak ítéltek, s az egyik itteni terem a keresztény vallási festészet keresztmetszetét mutatja be a látogatóknak. Itt látható a cári Romanov család több jeles ikonja is, amelyeket az 1917-es forradalom után a Carszkoje Szelóban lévő Fjodorovszkij székesegyházból vittek el: ezeket Vozjakov európai magángyűjteményekből vásárolta meg.

A kiállítás legkorábbi darabja egy a XVI. század első feléből való, Moszkvában festett ikon.

A legfelső emeleten a restaurátorok műhelyei helyezkednek el.
Vozjakov a megnyitón elmondta, hogy a múzeum ingyen lesz látogatható, s hogy a jelenlegi kiállításon a sajátja mellett további öt magángyűjteményből is szerepelnek képek.

Moszkvában már öt éve működik egy ugyancsak magánkézben lévő ikonmúzeum, ahol Mihail Abramov gyűjteményének egy részét tették hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. Abramov magánmúzeuma viszonylag messze esik a turisták látogatta városrészektől, de a tervek szerint hamarosan központibb helyre költözik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A trójai háború áldozatainak maradványaira bukkantak

A trójai háború áldozatainak maradványaira bukkantak török régészek. Tovább olvasom