Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Újabb heves támadások Gázában - 18+ fotók

Szerdára virradóra huszonhárom palesztin vesztette életét, a hatóságok tájékoztatása szerint az áldozatok száma 1240-re nőtt.
Ismét heves harcok dúltak a Gázai övezetben szerdán, egy viszonylag nyugalmas éjszaka után.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint szerdán újabb 48 palesztin halt meg a harcokban. A hadművelet kezdete óta 1284-en vesztették életüket. Legkevesebb 16-an egy menekülteknek fedezéket nyújtó iskolában haltak meg, egy héttagú család Hán-Júniszban egy házat ért izraeli találatban, egy hattagú család pedig három gyermekkel a dzsabalíjai menekülttábor egyik házában vált a harcok áldozatává.

A 10-es tévécsatorna híradása szerint palesztin fegyveresek páncéltörő rakétákkal támadtak egy izraeli egységre, amelynek tagjai a tűzharcban segítségül hívták a légierőt, és együtt megöltek tíz Hamász-harcost.

Fotók

Jaír Lapid pénzügyminiszter fenyegető üzenetet küldött Mohamed ed-Deifnek, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok parancsnokának, miután az kedden hangüzenetben halállal fenyegette meg az izraeli katonákat, és ismertette szervezetének tűzszüneti feltételeit.

„Deif a föld alatt bujkál Gázában hetek óta, és ott is fog maradni, mert már halott ember. Előbb-utóbb megtaláljuk és kivégezzük" - mondta Lapid.

A Háárec című újság honlapja szerint azért nem indult mindeddig Kairóba a palesztin tűzszüneti tárgyalóküldöttség, mert Egyiptomban csak akkor fogadják őket, ha előtte sikerült megállapodni egy legalább 24 órás humanitárius tűzszünetben. Rámalláh szerint a háromnapos fegyvernyugvásról kedden bejelentett egyezséget előzetesen egyeztették a Hamász politikai vezetőjével, Háled Mesaallal, noha ezt kedden a szervezet cáfolta.

Hamarosan összeülnek a palesztin vezetők a tűzszünet ügyében, és délután az izraeli nemzetbiztonsági kabinet is a gázai hadművelet jövőjéről értekezik.

Legalább 20 halott egy ENSZ-iskolát érő csapásban


Legalább húsz palesztin meghalt és több mint ötven megsebesült egy szerda reggeli tüzérségi támadásban, amely a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban lévő ENSZ-iskolát érte - közölték palesztin források, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg lőtte az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezete (UNRWA) által működtetett iskolát, ahol menekültek húzták meg magukat.

Az UNRWA tizenöt halottról számolt be. Harckocsilövedékek telibe találták az iskola két osztálytermét.

Fotók

Az UNRWA 83 gázai övezeti iskolaépületében csaknem 180 ezer palesztint szállásoltak el szűkös körülmények között, miután az izraeli hadsereg a bombázások előtt otthonuk elhagyására szólította fel a lakosságot. A legtöbben a dzsabalíjai iskolákban húzták meg magukat. A bombázásokban több ilyen épületet találat ért. Július 24-én egy iskolaudvaron csapódott be egy lövedék, és 15 palesztin meghalt. Az izraeli hadsereg azonban azt állítja, hogy nem izraeli lövedéktől haltak meg az illetők.

Izrael azzal vádolja a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezetet, hogy a palesztin lakosságot élő pajzsként használja, a rakétakilövő állásokat templomok, mecsetek és iskolák udvarán állítja fel, a műveleti központokat pedig ezekben az épületekben rendezi be.

Az izraeli hadsereg július 8-án indított hadműveletében már több mint 1250 palesztin halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladja a hétezret.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtiltotta katonáinak a káromkodást egy szakadár lázadóvezér

A vezető arra hivatkozik, hogy a káromkodás "lélekromboló", és ebből kifolyólag kockáztatja a… Tovább olvasom