Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Újabb fordulat a sydneyi túszdrámában

Kiderült, hogy Irán már évekkel ezelőtt figyelmeztette Ausztráliát az elkövető büntetett előéletére, az ausztrál hatóságok azonban mégsem tettek semmit.
Irán már évekkel ezelőtt figyelmeztette Ausztráliát a sydneyi túszdráma elkövetőjének büntetett előéletére, az ausztrál hatóságok azonban figyelmen kívül hagyták ezeket az információkat - állítják teheráni illetékesek szerdai sajtóközlések szerint.

Az ausztrál metropolis központjában elkövetett magányos túszejtő akciónak 16 óra elteltével az ausztrál rendőrség rohama vetett véget. Az incidensben meghalt két túsz és az elkövető, az iráni származású, ötvenéves Man Harun Monisz is.

"Az ausztrál kormány nem vette figyelembe a (Monisz) büntetett előéletére vonatkozó többszöri figyelmeztetést" - jelentette ki Ebráhim Rahimpur ázsiai és óceániai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, akinek nyilatkozatát az Irib állami televízió honlapja idézte. "Nem voltak elég éberek" - tette hozzá, de részleteket nem árult arról, milyen bűncselekményekért vonták felelősségre hazájában a férfit.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán mélyreható vizsgálatot helyezett kilátásba annak felderítésére, hogy az iráni bevándorló annak idején miképpen kaphatott állandó tartózkodási engedélyt, miért élhetett évekig szociális támogatásból, és hogyan lehetett fegyvertartási engedélye. Abbott megerősítette, hogy a bevándorlót 2008-2009-ben megfigyelés alatt tartotta az ausztrál belbiztonsági szolgálat (ASIO), de azután ismeretlen okból lekerült az ügynökség megfigyelési listájáról.

Eszmáil Ahmadi-Mogadam, az iráni rendőrség főparancsnoka szerint Monisz 1996-ban eredeti vezetéknevét használva, Mantegikén hagyta el az országot, hogy aztán Malajzián keresztül Ausztráliába menjen, ahol politikai menedékjogot kapott. A rendőrfőnök azt mondta, szolgálataik 2000-ben hiába kérték kiadatását az ausztrál hatóságoktól. "Ez az ember egy szélhámos volt, hamis nevet használt, hogy politikai menedékjogot kaphasson, s azt állította, hogy (ellenzéki) politikus és vallási személyiség" - idézik Ahmadi-Mogadamot a rendőrség honlapján.

A túszejtő Ausztrália által megküldött ujjlenyomata nem szerepel az iráni rendőrség adatbázisában - mondta a rendőrfőnök. Ugyanakkor kijelentette, hogy készek együttműködni az ausztrál hatóságokkal, például abban, hogy DNS-mintákat gyűjtsenek a túszejtő hivatalos azonosításához. Rahimpur szerint Mantegi feleségét és két gyermekét hátrahagyva vándorolt ki az országból.

Több száz rendőrt rendeltek ki a sydneyi utcákraFokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Sydneyben a városban lezajlott túszdrámát követően; szerdán több száz rendőrt rendeltek ki az utcákra, egy parancsnok szerint azért, hogy a lakosság biztonságban érezze magát "ezekben a nehéz időkben", és közelében tudja a hatóságokat.

A műveletet irányító Michael Fuller azt mondta, "láthatóvá" akarták tenni a rendőri jelenlétet.

Sydneyben jelenleg rengeteg turista tartózkodik a közelgő karácsonyi és szilveszteri ünnepségek miatt. A parancsnok szerint ugyanakkor nincs ok aggodalomra. "De mindnyájan láttuk az emberek arcát a Martin Place-en, és félelemről árulkodtak" - utalt a zsúfolt üzleti negyedben történt hét eleji túszdrámára, amelyben két túsz és a túszejtő meghalt.

Tony Abbott miniszterelnök a tragédia átlátható kivizsgálására tett ígéretet. Mint mondta, elsősorban azt kell tisztázni, hogy az 50 éves elkövető, egy büntetett előéletű iszlamista férfi, aki Iránból érkezett Ausztráliába, miért nem akadt fenn a terrorveszély kiszűrésére alkalmazott intézkedéseken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállította orosz webshopját az Apple

A világ legértékesebb vállalatainak egyike a rubel árfolyamzuhanása miatt függesztette fel az… Tovább olvasom