Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Újabb felekezeti összetűzések voltak Észak-Írországban

A több napja tartó, úgynevezett zászlóvita nyomán újabb felekezeti összetűzésekre került sor pénteken az éjszakába nyúlóan az északír fővárosban, Belfastban.
A több napja tartó, úgynevezett zászlóvita nyomán újabb felekezeti összetűzésekre került sor pénteken az éjszakába nyúlóan az északír fővárosban, Belfastban.

A tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel, akik közül legkevesebb nyolc megsebesült. Három embert őrizetbe vettek. Tüntetéseket tartottak több más északír városban is, összecsapások azonban nem történtek.

Az elmúlt napokban több hasonló összetűzésre került sor Észak-Írországban az Írországgal való egyesülésért küzdő, a tartományban többségben lévő katolikusok és a britbarát protestánsok között. A főváros, Belfast erősen megosztott a két felekezet között.

Az újabb felekezeti zavargásokat néhány nappal ezelőtt egy sajátos "zászlóvita" váltotta ki. A belfasti városi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy a brit zászlót a jövőben nem minden nap, csak különleges alkalmakkor tűzik ki. A britbarát protestánsok ezt követően kezdték tiltakozó megmozdulásaikat, összecsapva az egyesülésért küzdő katolikusokkal.

Pénteken egyébként rövid látogatást tett Belfastban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki elítélte az újabb zavargásokat és az erőszak beszüntetésére szólított fel. Clinton arra intette a szembenálló feleket, hogy a felekezeti feszültségeket békés úton és közösen oldják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sandy hurrikán: Obama 60 milliárd dollárt kér a helyreállításra

Barack Obama valamivel több mint 60 milliárd dollár támogatásért folyamodik a kongresszushoz a Sandy… Tovább olvasom