Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Újabb büntetőeljárás indult a volt szlovén miniszterelnök ellen

Újabb büntetőeljárás indult Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök ellen, erről a ljubljanai kerületi bíróság szerdán értesítette a parlamentet, amelynek el kell döntenie, felfüggeszti-e az ellenzéki vezető mentelmi jogát, lehetővé téve az eljárás lefolytatását.
Az új bírósági eljárásban, amely Jansát fenyegeti, még tavaly indítottak vizsgálatot. A korrupcióellenes bizottság szerint ugyanis 2005-ben, még miniszterelnöksége idején, áron alul adott el egy építési területet az Imos építőipari cégnek, majd ugyanettől a cégtől vásárolt egy impozáns lakást a fővárosban.

Az említett cég ebben az időszakban jelentős megrendeléseket kapott az államtól, vagyis a szlovén kormánytól. Jansát összeférhetetlenséggel, hatalommal való visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel vádolják, akárcsak azzal, hogy önmaga és a cég számára is jelentős anyagi hasznot szerzett.

Egy előző korrupciós eljárásban a szlovén alkotmánybíróság a múlt héten hozott határozott, amelyben a volt kormányfő ügyének végleges tisztázásáig felfüggesztette a két évre kiszabott börtönbüntetésének letöltését. Ezért Jansa elhagyhatta a Dob városában található büntetés-végrehajtási intézetet, ahol június óta tartották fogva.

A volt miniszterelnököt és társait azzal vádolták, hogy törvényellenes üzletet kötöttek és kenőpénzt fogadtak el a finn Patria cégtől páncélozott járművek beszerzésekor. Mindannyian ártatlannak vallották magukat a bíróságon. Jansa szerint politikai leszámolásról van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai honatyák bírálják a kubai közeledést

Barack Obama elnök bejelentette, hogy a két ország fél évszázad után normalizálja kapcsolatait. Tovább olvasom