Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Újabb bin Laden videó a terrortámadások 6. évfordulóján

Oszama bin Laden újabb üzenete jelent meg az interneten kedden, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulóján - írja a CNN.
A videó eredetiségét hivatalosan még nem erősítették meg, a napokban azonban a BBC és a CNN is arról számolt be: az amerikai kormány megszerezte egy bin Laden üzenetét tartalmazó videofelvétel másolatát. A felvétel állítólag a közelmúltban készült, ami hosszú idő óta az első bizonyíték lenne arra, hogy bin Laden él.

Oszama bin Ladennek tulajdonított videó jelent meg az interneten. Az al-Kaida vezérének üzenetét szeptember 11-ére, a New York és Washington elleni terrortámadások hatodik évfordulójára időzítették - írja a CNN amerikai hírtelevízió internetes kiadása. A videó bevezetőjében hallható hang - mely a CNN szerint bin Laden hangja - a 2001. szeptember 11-i eseményekről beszél: magasztalja az egyik, a World Trade Centerbe becsapódó repülőgépet elfoglaló terroristát, a szaúd-arábiai Waleed al-Shehrit.

A videón a CNN tudósítása szerint nincs mozgókép, inkább egy hangfelvételnek tűnik, melyhez az al-Kaida képet is mellékelt. A képen bin Laden látható - jelentette a CNN tudósítója - máshogy néz ki, mint három évvel ezelőtti utolósó videóüzenetén. A videóhoz angol feliratot is mellékelt az al-Kaida, és bár a szöveg szeptember 11-éről szól, nincs arra utalás, hogy a felvétel mikor készült - jelentette a CNN riportere.

A videó valódiságát hivatalos forrásból még nem erősítették meg - írja a CNN, amely a napokban arról számolt be: az amerikai kormány megszerezte annak a videofelvételnek a másolatát, amin bin Laden az amerikaiaknak üzen a 2001. szeptember 11.-i öngyilkos támadások hatodik évfordulóján. Bin Laden állítólag nem fenyegeti az amerikaiakat, de felszólítja őket, térjenek meg az iszlámra. A felvétel állítólag a közelmúltban készült, ami hosszú idő óta az első bizonyíték lenne arra, hogy az al-Kaida vezére él.

A kormány birtokába került videóról egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő beszélt a Reutersnek - írta a BBC. A titkosszolgálat még nem erősítette meg a felvétel eredetiségét, de információik szerint valamikor a nyár folyamán készülhetett a videó.

A CNN hírtelevízió szakértője szerint az al-Kaida-főnök videója nyilvánvalóan propagandacélt szolgál: bin Laden igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy személye és szervezete fontos szerepet játszik a nemzetközi politikában.

Bin Ladenről 2004 októberében jelent meg legutóbb videó, ekkor újabb támadásokkal fenyegette az Egyesült Államokat az amerikai elnökválasztás estéjén. Az al-Kaida-vezetőtől származó legfrissebb hangfelvétel 2006 januárjából való, így a BBC tudósítója szerint egy új videofelvételnek fontos szerepe lenne abban is, hogy eloszlassa a bin Laden esetleges haláláról szóló pletykákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét év száműzetés után visszatért Pakisztán ex-kormányfője

Leszállt Pakisztán fővárosában a hét éve száműzetésben élő Navaz Sarif egykori kormányfőt szállító… Tovább olvasom