Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Új vezetőket nevezett ki Obama az amerikai fegyveres erők élére

Martin Dempsey tábornokot, az amerikai szárazföldi hadsereg vezérkari főnökét nevezte ki hétfőn az egyesített vezérkar élére Barack Obama elnök.

Az egyesített vezérkar főnökének helyettese James Winnefeld admirális lesz, aki jelenleg az Északi Parancsnokság élén áll. Dempsey helyére a hadsereg vezérkari főnökévé Ray Odierno tábornokot, a megszűnő Egyesített Erők Parancsnokságának parancsnokát nevezte ki Obama.

Az egyesített vezérkar jelenlegi főnöke, Mike Mullen tengernagy megbízatása szeptember 30-án jár le. Dempsey kinevezését a szenátusnak még jóvá kell hagynia.

Martin Dempsey lesz az a parancsnok, aki a Pentagon élére kinevezett jelenlegi CIA-főnökkel, Leon Panettával párban levezényli majd az amerikai csapatok Irakból és Afganisztánból történő kivonását. A tábornok, aki csak igen rövid ideje, április 11. óta a hadsereg vezérkari főnöke, harctéri és nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkezik. 2003-ban Bagdadban az amerikai 1. páncélos hadosztály parancsnoka volt, s mint ilyen szerepet játszott az iraki csapatok kiképzésében. Ügyvivőként betöltötte a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság vezetői posztját is. Közvetlen, jó humorú emberként ismerik, aki kedveli a közszereplést.

Obama a múlt héten közölte az egyesített vezérkar helyettes parancsnokával, James Cartwright tengerészgyalogos tábornokkal, hogy nem őt fogja kinevezni Mullen helyére. A Fehér Házzal ápolt kiváló kapcsolatai miatt sokáig Cartwrightot tartották a legesélyesebbnek az első számú katonai pozícióra, ám a jelek szerint végül éppen emiatt esett ki rostán. A tábornok ugyanis elvesztette a Pentagonbeli kollégáinak bizalmát, mert az ő véleményükkel ellentététes tanácsokat adott az elnöknek, például az afganisztáni csapatkivonás ügyében.

A stratégiai magánakciókba bonyolódott Cartwright jelöltségét a vezérkari főnöki posztra sem a leköszönő Robert Gates védelmi miniszter, sem pedig Mullen tengernagy nem támogatta, így nehéz lett volna megszerezni a kongresszus támogatását.

A leköszönő Mullen az afganisztáni beavatkozásnak az őrségváltás utáni kilátásaival kapcsolatban egy hétvégi televíziós interjújában kijelentette: a 2009 végén elrendelt csapaterősítés nyomán a biztonság terén valódi haladást sikerült elérni a közép-ázsiai országban. Kifejezte meggyőződését, hogy az elszenvedett veszteségek ellenére az amerikai csapatok az év végére "sokkal-sokkal jobb helyzetben lesznek".

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 01. 15:22
    „Hát oda kell is "főfegyveres",mert, mi is lenne,ha az a sok legyilkolt indián és néger rabszolga leszármazott követelőzne?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország 200 milliárd eurót költ útépítésre 2020-ig

Oroszország 200 milliárd eurót költ 2020-ig új utak építésére és autópálya rendszerének a… Tovább olvasom