Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új valuta és bank Isten városának nyomornegyedében

Saját pénzt vezettek be és új közösségi bank is megkezdte működését Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében, az Isten városa néven emlegetett favellában.
Az új pénz a CDD nevet viseli, bevezetésével akarják növelni a helyi kereskedők forgalmát, a közösségi bank segítségével pedig fejleszteni kívánják a kisvárossá dagadt nyomornegyed gazdaságát a Rio de Janeiró-i vezetők, akik a szegénység csökkentésére hozták meg intézkedéseiket.

"A pénz, ami a gettóban termelődik, maradjon is itt. Bebizonyosodott, hogy ez a politika hatékonyan szorítja vissza a szegénységet" - fogalmazott Eduardo Paes, a brazil metropolisz polgármestere. Az új devizát csak Isten városa (Ciudad de Deus) nyomornegyed lakói használhatják a nyomornegyed kijelölt létesítményeiben. A fizetőhelyek 10 százalékos kedvezménnyel várják azokat, akik CDD-vel rendezik a számlát.

Isten városának új közösségi bankja 0,5-ös, 1-es, 2-es, 5-ös és 10-es címletekben bocsátott ki CDD-t, amelynek neve a városrész portugál nevének kezdőbetűit idézi. A bankókon helyi lakosok arcképe látható. A pénzintézet hitelt is kínál a termelés és a fogyasztás fellendítésére, de ez Brazília hivatalos pénznemében, reálban érhető el.

Az új pénz csak a favellabeli kereskedelemre korlátozódik, mivel a dél-amerikai ország alkotmányának 164. cikkelye szerint a pénzkibocsátás joga a brazi központi bankot illeti meg. Isten városa az 1960-as években kezdett benépesedni, a városrész mindig is a bűnözés és kábítószer-kereskedelem melegágya volt. Ez a nyomornegyed ihlette Fernando Meirelles 2002-es filmjét, az Isten városa című alkotást. A favellában jelenleg mintegy 40 ezren laknak. Járt már ott Barack Obama amerikai elnök is, aki feleségével és lányaival látogatott el Isten városába márciusban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérengzés: tálib lázadók gyilkoltak

Tálib lázadók támadtak meg vasárnapra virradóra Északnyugat-Pakisztánban egy ellenőrző állomást; a… Tovább olvasom