Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Új Szó: Csökken a szlovákiai magyarok száma

Folyamatosan csökken a szlovákiai magyarok száma. Becslések alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a jövő évi népszámláláskor mintegy 30-50 ezer fővel lesz kevesebb magyar Szlovákiában, mint 2001-ben volt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

Az újság emlékeztet: a szlovákiai magyarok számáról az utolsó pontos adatok kilenc évvel ezelőttiek, a 2001-es népszámlálás alapján 520 ezer magyar nemzetiségű lakosa volt az országnak. A magyarok aránya 1991 és 2001 között mintegy 47 ezer fővel csökkent, miközben az összlakosság több mint 100 ezerrel nőtt.

Gyurgyík László szociológus szerint hasonló csökkenést hoz a magyarok körében a jövőre esedékes újabb népszámlálás, még annak ellenére is, hogy az összlakosság száma várhatóan újra nőni fog a 2001-es adatokhoz képest.

"A 2001-es népszámlálás után ugyan volt néhány év, amikor a természetes népszaporulat is csökkent, de 2004-2005-től, ugyan nagyon kis mértékben, de több gyermek születik, mint ahányan meghalnak" – mondta a lapnak Gyurgyík. A teljes népszaporulat a legrosszabb években sem volt negatív, de akkor is csak a bevándorlás hatására.

A szociológus szerint a szlovákiai magyarság számának alakulására az asszimiláció van a legnagyobb hatással, de természetes népességcsökkenés is megfigyelhető.

"A magyar lakosság két-három évvel idősebb, mint az országos átlag, ebből is következik, hogy kevesebb gyerek születik, mint ahányan meghalnak" – állítja Gyurgyík.

Szerinte a természetes fogyás mintegy húszezer főre tehető 2001 óta. Az asszimiláció hatása ennél nagyobb is lehet, így szerinte a jövő évi népszámlálás során várhatóan mindössze 470-490 ezren vallják majd magukat magyarnak Szlovákiában.

Úgy véli, a szlovákiai magyarság számának alakulását nem befolyásolná jelentősebben, ha Magyarország bevezetné a kettős állampolgárságot, mivel Szlovákia uniós csatlakozása óta már semmi sem korlátozza a kivándorlást Magyarországra.

Olvasóink írták

  • 2. t-a-ibi 2010. január 28. 14:13
    „Az új szó a tót kiszolgáló-segnyaló újság.

    tót statisztika? - olyan mint amit a komcsik-libsik csinálnak-kreálnak nálunk.”
  • 1. knifemaster 2010. január 27. 12:02
    „Nagyon nyílván vagyunk tartva.. vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

New Yorkban vendégszerepel a Győri Balett

A társulat a kelet-európai kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett összművészeti… Tovább olvasom