Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új párt nyerte meg a szlovén választásokat

A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után Miro Cerar jogászprofesszor alig egy hónapja alakított pártjának nagyarányú győzelmét erősítették meg.
A választási bizottság tájékoztatása szerint a baloldali Miro Cerar pártja (SMC) a szavazatok 34,61 százalékát szerezte meg, így 36 helye lesz a törvényhozás 90 fős alsóházában.

Az ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párt 20,7 százalékkal végzett a második helyen, és 21 képviselője lesz az új ciklusban. A párt azonban vezetője, Janez Jansa volt kormányfő bebörtönzésére való tekintettel jelezte, hogy nem tartja tisztességesnek a választásokat. A párt helyettes vezetője, Zvonko Cernac közölte: megválasztott képviselőik elfoglalják helyüket a parlamentben, de nem fognak betölteni semmilyen pozíciót, és alkalmi alapon döntik majd el, hogy részt vesznek-e az üléseken.

A vasárnapi választásokon a harmadik helyet 10,17 százalékkal szerezte meg a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amely 10 mandátumhoz jutott. Az újonnan alakult Egyesült Baloldal (ZL) a voksok 5,97 százalékát kapta, s így hat képviselője lesz. A Szociáldemokraták 5,96 százalékot szereztek, ami ugyancsak hat mandátumot jelent. Bekerült még a törvényhozásba a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSI), valamint az Alenka Bratusek lemondott miniszterelnök által alapított szövetség (ZAB). Előbbi 5,52 százalékot és öt helyet, utóbbi 4,35 százalékot és négy mandátumot szerzett.

Alig valamivel a négy százalékos parlamenti küszöb alatt végzett a konzervatív Szlovén Néppárt (SLS), amely azonban a külföldön leadott szavazatok révén még javíthat 3,98 százalékos eredményén, és bejuthat a törvényhozásba. A levélszavazatoknak július 20-ig kell megérkezniük.

A választások végleges, hivatalos eredményét várhatóan július 29-én hirdetik ki.

A részvétel rekordalacsony, mindössze 50,98 százalékos volt. A 2011-es voksoláson még a szavazásra jogosultak 65 százaléka járult az urnákhoz.

A Nemzetgyűlés alakuló ülését a tervek szerint augusztus 1-jén tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rakétatámadás érte Izraelt

A támadás Libanon felől érkezett, amire válaszul az izraeli hadsereg libanoni célpontokat támadott. Tovább olvasom