Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új operaház épül Linzben

A volt európai kulturális főváros, Linz nem hagyta abba a fejlesztéseket, már épül és 2013 áprilisában megnyílik Felső-Ausztria legszebb operaháza. Josef Pühringer, a tartomány vezetője szerint a nyitás után már "másik ligában játszanak".

A tartományi színházban működő operatársulatnak most sincs oka szégyenkezni. Idei repertoárjukon hét különböző korszakot és stílust jelző mű szerepel: A nürnbergi mesterdalnokok, a Pillangókisasszony, a Lakmé, a Kaspar H., a Hamupipőke, A ravasz rókácska és a Trubadúr, emellett a Tiger Lillies csoport is koncertet ad.

Amikor 2013 áprilisában megnyílik az új operaház, Josef Pühringer szerint már eltűnik a különbség Linz, Bécs és Salzburg között. 2014-re nagyszabású fesztiválra készülnek, amelynek szervezésében részt vesz a komoly kortárszenei hagyományokat ápoló koncertközpont, a Brucknerhaus is. A 2009-es kulturális főváros Anton Brucknerről elnevezett magánegyeteme is ott áll szellemi háttérként.

A tartományi vezető azt állítja, addigra kitalálják, mi legyen a "nagy dobás", amellyel sikerrel törhetnek be az amúgy is gazdag osztrák fesztiválpiacra.

Az építkezés 150 millió euróba (42 milliárd forintba) kerül, ebből 36,3 milliót áll Linz városa, a többit a szponzorok adják. A 65 méter széles és 215 méter hosszú, szabálytalan alaprajzú épület energiatakarékos lesz, a fűtésbe-hűtésbe a napenergia is besegít.

A ház szerkezetkész, a tervezők - a brit Terry Pawson és irodája - kiváló akusztikát ígérnek. A nagy auditórium belső kiképzése a rajzok szerint hasonló, mint a Művészetek Palotájáé. Angol és német cég gondoskodik a színpadtechnikáról, amely alkalmas lesz nagyszabású operaelőadások, balettek, musicalek, de dal- és szimfonikus koncertek befogadására is.

Nagyjából kész az első évad műsorterve; a nyitóelőadáson kortárs alkotást, Philip Glass operáját mutatják be, amelyet Peter Handke Spuren der Verriten című darabjára komponált. Tervezik Richard Strauss A rózsalovag című művének és Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjének felújítását. 2013-ban - Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából - indul a linzi Ring-ciklus az új operaházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokat csalt az osztrák bankár: hozzánk vezetnek a szálak

Összesen 8,2 millió eurót (2,3 milliárd forint) lopott egy ausztriai bankból az egyik alkalmazott: a… Tovább olvasom