Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Új kormánya van Csehországnak

Milos Zeman köztársasági elnök szerda délben kinevezte a Jirí Rusnok miniszterelnök vezette kabinet 14 miniszterét.
Új kormánya van Csehországnak: Milos Zeman köztársasági elnök szerda délben kinevezte a Jirí Rusnok miniszterelnök vezette kabinet 14 miniszterét, akik azonnal le is tették az alkotmány által előírt hivatali esküt.

A legfontosabb tárcák élén tapasztalt személyiségek állnak. Jan Fischer volt kormányfő pénzügyminiszter és kormányfőhelyettes lett, a külügyi tárcát Jan Kohout, a belügyit Martin Pecina vezeti. Mindketten másodszor kerültek a tárcák élére. Vlastimil Picek tábornok, a távozó kormány védelmi minisztere egyedüliként az új kormánynak is tagja.

Az új kabinet hivatalnokkormány. A korábbi hivatalnokkormányoktól eltérően, amelyek a parlamenti politikai pártok megegyezése alapján jöttek létre, a Rusnok vezette kabinet megalakítását Zeman a parlamenti pártok többségének akarata ellenére vitte keresztül azt követően, hogy kormányválság alakult ki Csehországban, mert egy korrupciós botrány miatt a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány megbukott.

A prágai sajtó szerint Zeman célja az, hogy megerősítse az államfői hivatal befolyását a cseh politikára. Egy másik cél, hogy ezáltal megerősödjön az elnököt támogató Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) párt.

A kormánykoalíció, amely a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 képviselő támogatását élvezte, tovább szeretett volna kormányozni, s a válságot a kormányfő cseréjével oldotta volna meg. Az ellenzék szerint az előre hozott választás jelentette volna a megoldást, ennek a keresztülviteléhez azonban a képviselőházban a honatyák háromötödös többségének támogatására van szükség, ami pillanatnyilag nincs meg.

Miroslava Nemcová képviselőházi elnök szerdán bejelentette: a szociáldemokrata párt képviselőinek kérésére július 17-re rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, amelyen napirendre tűzik a testület önfeloszlatásának kérdését. Újságírók figyelmét nem kerülte el, hogy a kormány hivatalos kinevezése után Nemcová azonnal távozott a Hradzsin díszterméből anélkül, hogy gratulált volna, illetve koccintott volna az államfővel és az új kormány tagjaival. Nyilatkozata szerint így tiltakozott a hivatalnokkormány kinevezése ellen.

A parlamenti pártok közül jelenleg egy sem támogatja a Rusnok-kormányt. A miniszterelnök bejelentette, hogy a támogatás, a bizalom kérdéséről kormánya hivatalos kinevezése után kezd tárgyalásokat a politikai pártokkal.

Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke jelezte: megfontolják a Rusnok-kormány támogatását. A kommunisták szerint ha a Rusnok-kormány bizalmat kapna, a jobboldal is rákényszerülne, hogy támogassa az alsóház feloszlatását és az előre hozott választás kiírását, amit a belpolitikai válság legtisztább megoldásának tart. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Közügyek párt is.

Helyi megfigyelők szerint mindezek ellenére nem valószínű, hogy a Rusnok-kormány meg tudja szerezni a képviselőház bizalmát.

A Rusnok-kormány legfontosabb feladatának az ország jövő évi költségvetésének a kidolgozását és parlamenti elfogadását tartja. Komolyabb változásokat az adórendszerben vagy a sokat vitatott új nyugdíjrendszerben a kormány nem számol.

Csehországban azután alakult ki kormányválság és vált szükségessé új kormány kinevezése, miután Petr Necas miniszterelnök lemondásra kényszerült kabinetfőnökének korrupciós botránya miatt. Az alkotmány szerint a kormányfő lemondása automatikusan a kormány lemondását is jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángokban áll az egyik legszebb párizsi palota, a Hotel Lambert

Kigyulladt szerdára virradó éjjel Párizs egyik legszebb palotája, az Hotel Lambert.
Tovább olvasom