Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Új kabinet tett esküt Egyiptomban

Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány csütörtökön - jelentette a Mena hivatalos hírügynökség.
A kabinet beiktatását többször is elhalasztották Eszám Saraf kormányfő gyengélkedése és tárcák elosztását övező viták miatt.

A kormányban a miniszterek mintegy felét leváltották. Az északi-afrikai országot irányító katonai tanács igyekszik lecsendesíteni a politikai és gazdasági reformok mielőbbi bevezetését sürgető követeléseket. A Hoszni Mubarak elnököt elűző tüntetők egyre elégedetlenebbek Saraffal és a katonai tanáccsal. Gyökeres változtatásokat követelnek a kabinetben, valamint azt, hogy tisztítsák meg a közintézményeket és az erőszakszervezeteket a volt rezsimhez kötődő tisztségviselőktől. Az ország vezetése ezért fokozatosan kiszorítja ezeket a politikusokat a hatalomból.

Új gazdája van a külügyi és a pénzügyi tárcának. A márciusban kinevezett belügyminiszter, Manszúr el-Eszávi viszont megtartotta posztját.

A külügyminisztérium élén Mohammed el-Orabit egy másik karrierdiplomata, Mohammed Kamel Amr váltotta fel. Orabi - aki alig egy hónapot töltött el a tisztségben - már szombaton jelezte távozási szándékát.

Az új pénzügyminiszter - a kormányfő gazdasági helyettese - egy világviszonylatban is ismert, tapasztalt közgazdász, Házem el-Beblávi, akiről már szombaton tudni lehetett, hogy a poszt várományosa.
Továbbra is posztján marad két tárcavezető, Mohammed al-Gindi igazságügy-miniszter és Manszúr el-Eszávi belügyminiszter, noha leváltásukat nyomatékosan követelték a demonstrációk részvevői.

Az új Eszávi-kormány két minisztere pedig, Fajza Abu an-Naga nemzetközi együttműködési miniszter és Haszán Ahmed Junesz energiaügyi miniszter a Mubarak-rezsim idején is a kormány tagja volt.

Az antikvitásokat felülegyelő minisztérium irányítójának a helye betöltetlen maradt. Záhi Havvászt, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács miniszteri rangú vezetőjét a napokban miniszterelnök menesztette, a helyére kiszemelt személy pedig nem fogadta el a megbízatást. Egyes sajtóhírek szerint lehetséges, hogy megszüntetik ezt a miniszteri posztot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszállt az Atlantis űrsikló: lezárult a 30 éves űrrepülőgép-program

Közép-európai idő szerint csütörtökön 11 óra 57 perckor földet ért az Atlantis a floridai Cape… Tovább olvasom