Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Új hitelről kezdődhet egyeztetés az IMF és Szerbia között

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői november közepén Belgrádba utaznak, ahol "valószínűleg" tárgyalások kezdődnek egy új hitelmegállapodásról.
Az IMF ezt azután jelentette be, hogy a szerb kormány a jövő évi költségvetési tervezetében csaknem a felére csökkentette a GDP-arányos államháztartási hiánycélját az ideihez viszonyítva.

Bogdan Lissovolik, az IMF belgrádi irodavezetője azt mondta, hogy "a küldöttség valószínűleg megkezdi, de biztosan nem fejezi be a hiteltárgyalást. Amennyiben a témában lesz egyeztetés és létrejönne valamilyen előzetes megállapodás, a tárgyalások egy későbbi időpontban folytatódnak".

A kormány csütörtökön ismertetett jövő évi költségvetési tervezete szerint az államháztartási hiányt a GDP 3,6 százalékára szorítják le az idei hét százalék körüli szintről.

Az IMF igazgatótanácsa 2011 szeptemberében hagyta jóvá az előző szerb kormánnyal kötött 1,1 milliárd eurós, 18 hónapos elővigyázatossági jellegű készenléti hitelmegállapodást. Az elszálló költségvetési hiány és államadósság miatt - még az előző kormány idején - az IMF februárban úgy döntött, hogy befagyasztja a hitelkeretet.

Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy az államháztartási hiányt 2014-ben a GDP 1,9 százalékára, egy évvel később 1 százalékára csökkentik.

A költségvetési tervezet szerint jövőre 2 százalékkal nő a szerb gazdaság. Az idei évre az IMF 1 százalékos, a szerb központi bank 1,5 százalékos gazdasági zsugorodásra számít. Az IMF egyelőre nem közölt előrejelzést a szerb gazdaság jövő évi alakulásáról. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Szervezet (EBRD) pénteken ismertetett előrejelzése szerint jövőre 1,1 százalékkal nőhet a szerb gazdaság.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmillió ember maradt áram nélkül Brazília északkeleti részén

Legalább ötvenmillió ember maradt áram nélkül pénteken Brazília északkeleti részén; egy hónap… Tovább olvasom