Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Új fogyasztói piaci megfigyelési rendszer az unióban

Meglena Kuneva, európai uniós biztos csütörtökön bejelentette, hogy az Európai Bizottság új "fogyasztói piaci megfigyelési" (Consumer Market Watch) rendszert vezet be, amely a fogyasztók szempontjából vizsgálja a különböző gazdasági ágazatok piacainak teljesítményét.
Az új rendszer két lépésből áll. Első lépésben a Bizottság öt fogyasztói indikátor alapján - árak, panaszok, váltási gyakoriság, megelégedettség és biztonság - átfogóan átvilágítja a kiskereskedelmi piacokat, olyan jellemző mintákat keresve, amelyek a piac helytelen működésére utalhatnak.

E szabálytalanságok, amelyek a fogyasztói döntés befolyásolására, valamint a kereskedelmi verseny megakadályozására irányulhatnak, magukkal vonhatják az eljárás második szakaszának megindítását, amely a fogyasztói piacok mélyreható és célirányos vizsgálatát, és esetleges korrekciós intézkedések meghozatalát jelenti. E kiterjedt új fogyasztói piaci megfigyelési rendszer értékeli egyben a különböző tagállamokban jellemző fogyasztói környezetet, valamint a belső kiskereskedelmi piac integrációjának mértékét is.

Az első átvilágítási eredmények azt mutatják, hogy a kulcsterületeken hiányoznak az átfogó, uniószerte összehasonlítható fogyasztói adatok. Így ezen adatok összeállítása a következő évek fogyasztóvédelmi politikájának legfőbb feladata. Megleva Kuneva kiemelte: idén a lakossági banki szolgáltatásokra koncentrálnak majd, különösen a fogyasztók által tapasztalt lakossági banki feltételekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrányos kiállítás Liverpoolban

Meghökkentő kiállítás nyílt Liverpoolban: igazi bőrszövetből készült tárgyak láthatóak a tárlaton,… Tovább olvasom