Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Új év új élet Németországban is

A németek 42 százaléka határozta el, hogy új életet kezd az új évben - tűnt ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből.
A Bild am Sonntag című lapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint a legtöbben a stresszt akarják minimálisra csökkenteni, míg a második helyen az a célkitűzés áll, hogy 2010-ben több időt töltsenek családi körben, valamint a barátok körében. Nem sokkal lemaradva következik a több sportra, illetve mozgásra való törekvés, és ehhez kapcsolódóan is az egészségesebb táplálkozás melletti hitvallás.

Szakértőknek feltűnt ugyanakkor, hogy noha a németek jelentős hányada túlsúlyos, az idei esztendőben fogyókúrázni csak 34 százalékuk akar.

Ennél is feltűnőbb azonban: a megkérdezettek 13 százaléka vallotta csupán, hogy a tavalyinál kevesebb alkoholt akar fogyasztani, a dohányzásról pedig mindössze 12 százalékuk kíván leszokni. Az új év új élet jelszó jegyében viszonylag sokan arra tettek fogadalmat, hogy 2010-ben kevesebb televíziót néznek majd, míg a megkérdezettek 32 százaléka azt határozta el, hogy a tavalyinál takarékosabb lesz.

A Bild am Sonntag mindennek kapcsán szakértőket is megkérdezett arról, milyen is valójában az újévi fogadalmak realitása. Az idézett szakértők a fogadalmakat magától értetődőeknek nevezték, az év kezdetét egy olyan játékhoz hasonlítva, amelyben még minden lehetőség nyitva áll. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy sokan - úgymond - túl sokat vállalnak, azaz szinte megvalósíthatatlan célokat tűznek ki maguk elé. Problémát jelenthet az is, hogy a célkitűzések meglehetősen pontatlanok, illetve átgondolatlanok.

Például szép dolog a stressz csökkentésére való törekvés, de az emberek többségének fogalma sincs arról, miként is tegye mindezt - az esetleges visszaeséseket is bekalkulálva. Mindez pedig hamar frusztrációhoz vezethet. Hasonló a helyzet az egészséges táplálkozással, illetve a fogyókúrával, vagy épp az alkoholról, valamint a dohányzásról való leszokással is.

Ezért - mint fogalmaztak - rendkívül fontos az "új életre" való tudatos felkészülés, egyfajta megvalósíthatósági menetrend kidolgozása, továbbá - minden jó szándék ellenére - az idei álmok hosszabb távú beteljesülésére való berendezkedés. Ami akár 2011-re is átcsúszhat, minden fajta új, immár 2011-re szóló elhatározás nélkül.

Olvasóink írták

  • 1. 13.István 2010. január 04. 10:36
    „Ebből az tűnik ki,hogy még takarékosabbak lesznek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a nagy San Franciscó-i földrengés egyik legidősebbtúlélője

Elhunyt 107 évesen az 1906-os nagy San Franciscó-i földrengés és tűzvész egyik leghosszabb kort… Tovább olvasom