Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új alkotmányt szavazott meg a kirgiz ellenzék

Új alkotmányról szavazott a kirgiz ellenzék kedd hajnalban; nem tudni azonban, hogy a Kurmanbek Bakijev elnök hatáskörét korlátozó jogszabálynak lesz-e jogi érvénye, mivel a szavazáson nem volt jelen a parlamenti képviselők többsége.
Az egyre mélyülő belpolitikai válságban ez a legújabb kihívás Bakijevvel szemben 2005 márciusa óta, amikor a jelenlegi vezetés a reformok ígéretével hatalomra került. Az ellenzék azzal vádolja az államfőt, hogy megszegte az ígéreteit.

Bakijev hétfőn az ellenzék követelésére felmentette a belügyminisztert, miután a rendőrök is csatlakoztak a kormányépület előtt öt napja tüntetőkhöz. Ugyanakkor elutasította az ellenzék követelését, hogy mondjon le. Mintegy négyezer ellenzéki tüntető tartott gyűlést a parlament előtt, miközben az ülésteremben 39 ellenzéki honatya rendkívüli ülést tartott, amelyet alkotmányozó nemzetgyűlésnek kiáltott ki. Ezen aláírták alkotmánytervezetet, és éjfélig (közép-európai idő szerint reggel 6 óráig) adtak időt, hogy a többi parlamenti képviselő is aláírja a dokumentumot.

"Csak négy további aláírás szükséges a határozatképességhez" - közölte Bulot Sernyijasov ellenzéki képviselő, aki szerint amennyiben az elnök nem hajlandó aláírni az okmányt, a népet kérik fel az ítélkezésre. Az új alkotmány értelmében a jövőben az államfő helyett a parlamenté lenne a kormányalakítás joga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatérhetnek a 200 éve Kazahsztánba vándorolt csehek

Már a közeljövőben visszatérhet ősei hazájába az a mintegy 170 cseh család, amelynek elődei a XIX.… Tovább olvasom