Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Új alaptörvény - A történelemfelfogásról

Az új magyar alaptörvény történelemfelfogásáról és a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása kapcsán kirobbant vitáról közölt tudósítást kedden a Libération című francia baloldali napilap.

Az Orbán-kormány ráerőszakolja revizionizmusát Magyarországra című írás szerint "Orbán Viktor miniszterelnök ultrakonzervatív jobboldala nem tud ellenállni a kísértésnek", hogy "megszépítse a történelmet". A cikk szerzője, Florence La Bruyere úgy látja, hogy erre utal az a közelmúltban elhangzott államtitkári nyilatkozat, miszerint a budapesti Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának egy részét át kell értékelni.

"Pedig az emlékközpont megszületése az első Orbán-kormánynak köszönhető, amely a holokauszt hivatalos megemlékezését is kezdeményezte" - tette hozzá a szerző. Azt is megemlítette, hogy az épület 2004-es avatásán államminiszterként jelen volt Nicolas Sarkozy jelenlegi francia államfő, miután Franciaország 490 ezer euróval (130 millió forinttal) járult hozzá a budapesti holokausztmúzeum felépítéséhez.
A Libération szerint "az állandó kiállítás egyértelműen kimondja az állam felelősségét az 596 ezer magyar zsidó kiirtásában". A lap hangsúlyozza, hogy a fotókon látható Horthy Miklós kormányzó bevonulása a visszacsatolt erdélyi területekre, ahonnan a zsidókat a magyar csendőrség deportálta 1944-ben a haláltáborokba.

Az állam egyik képviselője azonban a kormányzati portálon azt nyilatkozta, hogy "nincs ok-okozati összefüggésben az, hogy a magyarlakta vidékek visszatérnek Magyarországhoz, és oda Horthy Miklós kormányzó és a magyar hadsereg bevonul, azzal, hogy később menetben hajtották az embereket a halálba" - hívta fel a figyelmet a lap. Idézi Kende Péter történészt, aki szerint "nem lehet tagadni a két tény közti összefüggést. A zsidók sorsa a Magyarországhoz visszacsatolt területen tragikus volt, míg azok, akik a román területen maradtak túlélték (a holokausztot)".

A lap kitért arra, hogy az állami tisztviselő azóta jelezte, hogy csak "személyes véleményét" fogalmazta meg. Az ügy azonban - mint emlékeztetett a szerző - tiltakozást váltott ki, mint ahogy az is, hogy a kormány menesztette az emlékmúzeum kuratóriumát. "A döntés mögött politikai hátsó gondolat sejthető. Feltételezhető, hogy a jövőben a kiállítások kevésbé fogják sérteni a magyarok önérzetét" - vélekedett Kende a lapban.
A Libération a cikk második felében arról számolt be, hogy 42 történész és filozófus "aggodalmának adott hangot egy nyílt levélben amiatt, hogy az állam átírja a történelmet az új alkotmányban" azzal a passzussal, amely kimondja: Magyarország 1944. március 19-én elveszítette állami önrendelkezését.

Karsai László történész szerint - mint idézi a lap - ez annak a mítosznak a fenntartására szolgál, miszerint egyedül a németek a felelősek a deportálásokért. "Pedig Magyarország volt az első ország Európában, amely zsidótörvényt fogadott el 1920-ban és deportált zsidókat 1941-től" - mutatott rá a történész.

A lap végül Deák Andrást, a New York-i Columbia Egyetem professzorát idézi, aki közreműködött az állandó kiállítás koncepciójának kialakításában, s aki azt hangsúlyozta, hogy a deportálásokhoz "minden polgármester, vasutas, tanító, sőt sok orvos és bába együttműködése szükséges volt, akik különdíjazás mellett a deportálásra váró nők nemi szervében az esetleg ott elrejtett ékszerek után kutattak. A történelem nem jegyzett fel egyetlenegy olyan esetet sem, amikor köztisztviselőt megbüntettek volna azért, mert kivonta magát ebből" - zárta írását a Libération.

Olvasóink írták

 • 6. meir 2011. április 30. 09:57
  „SC!
  nekem,aki eloben at is elte azt a korszakot amit ti megprobaltok,most magatoknak tetszore ujrairni,Nem akarjon illemtanorat adni egy senkihazi jott-ment Neo-Nyilas,mint Te!!”
 • 5. SC 2011. április 29. 19:45
  „Öreg,itt bárki hozzászólhat,demokrácia:-) van!
  Tudod,amit alant leírtam,az nem az én véleményem,hanem mindenkié.Egy ország gondolkodik így rólatok.Téged sem a fene nagy szíved húz ide,a gyalázkodás az éltető erőd,és én ezt nem nézem tétlenül:-)))Én itthon vagyok,te itt csak vendég vagy,viselkedj is úgy!Vagy a szüleid nem tanítottak meg az illemre?Vagy azt gondolod,a goj-okkal mindent meg lehet csinálni?Hát nem!!!”
 • 4. meir 2011. április 29. 07:13
  „SC!
  ki kerdezte a velemenyed!??”
 • 3. SC 2011. április 27. 13:01
  „Öreg,arra gondolsz,hogy nem vagytok eleget "megemlékezve"?
  Hajjaj,nap mint nap...Nálatok nincs annyi megemlékezés,mint itt!Úgyhogy hátrább az agarakkal...
  Az más kérdés,hogy nekünk már a könyökünkön jön ki.Nem vagyunk sem szenilisek,sem Alzheimer kórosok,hogy folyamatosan emlékeztetni kellene minket arra ami történt és bűntudatot ébreszteni gyermekeinkben.Neki ez már csak történelem,egyszer el van magyarázva nekik,ez egy életre elég.”
 • 2. meir 2011. április 27. 05:18
  „-"Ki a Multjat nem becsuli,a Jovojet sem erdemli!!"-
  Ez most az Uj Magyar Alkotmanyra es az abban foglaltakra-(lasd,; fenti cikk!!)-Nagyon Igaz!!”
 • 1. meir 2011. április 26. 15:34
  „-es ez igy igaz!!
  tudom hogy a cenzor kitorli ezt (is),de en ezt a kort ateltem!!
  megf ha atirjak is,attol az nem valik meg nem tortente!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alaptörvény - Egy arrogáns párt alkotmánya

Az Euró című vezető cseh gazdasági hetilap Egy arrogáns párt alkotmánya címmel közöl írást az új… Tovább olvasom