Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Új-zélandi földrengés - Mintegy száz halott

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 103 halálos áldozata van a keddi új-zélandi földrengésnek, és több mint 200 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván - közölte csütörtökön a szigetország rendőr-főfelügyelője.

Az immár egyebek közt amerikai és japán csapatokkal is kiegészült új-zélandi mentőalakulatok kutyákkal, illetve a résekbe leeresztett érzékeny mikrofonokkal kutatnak túlélők után a romok között az ország második legnagyobb városában, a 390 ezer lakosú Christchurchben. A déli-szigeten található városban rendkívül súlyos károkat okozott a 6,3-as erősségű földrengés.

"Aggodalommal tölt el bennünket, hogy az áldozatok száma valószínűleg sokkal gyorsabban fog növekedni, mint amitől korábban tartottunk - mondta Új-Zéland miniszterelnöke, John Key. - Őszintén szólva, helikopterből úgy néz ki a földrengés helyszíne, mint egy háborús zóna. Összeomlott épületek összeomlott épületek után." Napról napra, óráról órára csökken az esélye annak, hogy túlélőket találnak a törmelékek alatt. Szerda óta eddig nem találtak egyet sem.

"Ez egy rettenetes nap, amely nagyon nehéz a mentő- és keresőalakulatok számára, mert mindenki abban reménykedik, hogy még túlélőkre bukkanhatunk a törmelékek alatt" - mondta csütörtökön Christchurch polgármestere, Bob Parker. A kutatás különösen intenzív egy hatemeletes belvárosi épületnél, amelyben egy televízió és egy angolnyelviskola is működött, s amelynek romjai körülbelül 120 embert temettek maguk alá, köztük japán és kínai diákokat. A kínai állami tv jelentése szerint a nyelviskola 21 kínai diákja tűnt el. Az egyik kínai tanuló, egy fiatal nő fölhívta Kínában élő férjét a földrengés után. A japán kormány közölte: a nyelviskola 27 japán diákja és két fiatal dél-koreai is az eltűntek között van.

A mentők eddig 47 holttestet emeltek ki az épület romjai alól, de ennél sokkal több áldozat lehet továbbra is a törmelékek alatt. "Néhány óránként megállunk, és technikai kutatásba kezdünk, de ha reálisak akarunk lenni, annak alapján, amit eddig láttunk, senki nem fog már élve kikerülni erről a helyről" - mondta a mentést végző tűzoltók vezetője, Jim Stuart Black. A város jellegzetes katedrálisának romjai alatt 16-22 holttestet sejtenek, és további nyolcat egy irodaépület alatt.

A mentőcsoportok munkáját nehezíti, hogy újabb épületek összeomlásától lehet tartani. Különösen veszélyes egy 26 emeletes, ingadozó hotel, amely bármelyik pillanatban összedőlhet, ez pedig más épületek leomláshoz is vezethet. A J.P. Morgan befektetési bank szerint a földrengés 12 milliárd dollárba kerülhet a biztosítóknak. Amióta statisztikát vezetnek Új-Zélandon a földrengésekről, az 1931. februári rengés követelte a legtöbb halálos áldozatot: akkor 256-an haltak meg az Északi-szigetet sújtó katasztrófában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Al-Kaida a líbiai felkelőket támogatja

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) teljes támogatásáról biztosítja a líbiai felkelőket. Tovább olvasom