Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Új-Zéland 125 éve eltűnt természeti csodáját fedezték fel újra

Ismét felfedezték az úgynevezett fehér teraszokat, Új-Zéland 125 éve betemetett természeti képződményét, amelyet egykor a turisták a világ nyolcadik csodájaként látogattak.

A képződmény tulajdonképpen egy domboldal volt, amelynek tetején forró termálvíz tört fel. A víz hófehér kristályteraszokat, medencéket alakított ki a lejtőn. A Tarawera tűzhányó 1886. június 10-i kitörésekor maga alá temette a fehér teraszokat. Kutatók azonban újra felfedezték a maradványokat a Rotomahana-tóban, harminc kilométerre Rotorua városától. A tudósok a szenzációs leletről pénteken, a vulkánkitörés 125. évfordulóján adtak tájékoztatást.

A GNS Science kutatóintézet szakértői, Cornel de Ronde projektvezető és munkatársai különleges műszerekkel vizsgálták a tó talaját. Munkájuk során már januárban felfedezték a "rózsaszín teraszokat", amelyek melegvizes medencéiben egykor fürödni is lehetett. Ezek a képződmények a fehér teraszoktól néhány száz méterre helyezkedtek el. De Ronde elmondása szerint csak nemrég jutottak arra, hogy újra, alaposabban át kellene vizsgálni és kiértékelni a tó átkutatásakor készített felvételeket. "Teljesen megdöbbentünk, amikor a részletes átvizsgáláskor észrevettük a fehér teraszokat. A maradványok hatvan méteres mélységben, iszap- és üledékrétegek alatt fekszenek" - mondta el de Ronde.

A tudósok korábban úgy gondolták, a teraszokat a hatalmas vulkánkitörés teljesen lerombolta. Az 1886-ban kitört Tarawera vulkán a heves robbanással iszapot és hamut lövellt a Föld belsejéből a levegőbe, és hatalmas területet, három falut borított be hamuréteggel. Több mint 150 ember veszítette életét a természeti katasztrófában, a Rotomahana-tó vízszintje pedig száz méterrel megemelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkoszorúzták a pulai magyar matrózok síremlékét

Az Emberi Méltóság Tanácsa és a horvátországi Pulában működő Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület… Tovább olvasom