Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Ugandai gépek elleni terrortámadások veszélyére figyelmeztet az USA

"Térségbeli szélsőséges elemek" támadásokat terveznek az Air Uganda légitársaságnak az ugandai főváros és Szudán déli része között közlekedő repülőgépei ellen" - közölte az Egyesült Államok kartúmi nagykövetsége.

Szudán szerint alaptalan az amerikai figyelmeztetés. Az amerikai külképviselet pontosabban nem határozta meg, hogy kik a lehetséges támadók, de már többször figyelmeztetett arra, hogy terroristacsoportok tevékenykednek Szudánban.

A nagykövetség honlapjára feltett közlemény szerint a veszély a Kampala és Dzsuba közötti járatokra vonatkozik. Dzsuba a félautonóm dél-szudáni országrész fővárosa. A támadások a gépek fedélzetén, menet közben várhatók - tették hozzá.

Szudánban élt a kilencvenes években Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, amíg ki nem toloncolták onnét. Az ország 1993 óta rajta van azon a listán, amelyet az Egyesült Államok a terrorizmust támogató országokról vezet.

Mindazonáltal Washington elismerte, hogy Kartúm az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek óta készségesen megosztja vele a szélsőséges szervezetekről szerzett információit. A szudáni kormány tagadja, hogy az al-Kaida aktív lenne a országban.

A kartúmi külügyminisztérium szóvivője szombati közlése szerint "Ez a fenyegetés nem komoly, ezeket az állításokat semmi sem támasztja alá". Moávija Oszmán Hálid megjegyezte azt is, hogy az amerikai fél nem tájékoztatta a szudánit, "csak a nagykövetség internetes oldaláról szereztünk tudomást" az ügyről, amellyel kapcsolatban - mint kifogásolta - "nem kérték az együttműködésünket, pedig ezt meg kellett volna tenniük, még mielőtt az információt szétszórják a médiában"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás: fennakadás a közlekedésben több európai országban

A hó miatt szombaton is fennakadás volt a közlekedésben több európai országban. Franciaország egész… Tovább olvasom