Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Tüzet nyitottak a sztrájkolókra: 34 bányászt lőttek le a rendőrök

Harmincnégy sztrájkoló bányász halt meg a Dél-afrikai Köztársaságban amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk Marikana település platinabányájánál.
Harmincnégy sztrájkoló bányász halt meg a Dél-afrikai Köztársaságban annak következtében, hogy a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk Marikana település platinabányájánál - közölte pénteken a dél-afrikai rendőrség parancsnoka.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök megszakította külföldi útját az eset miatt és hazatért.

A rendőrség hivatalos közlése szerint a sebesültek száma 78, és 259 embert vettek őrizetbe. Az apartheid vége óta ez volt az egyik legsúlyosabb ilyen incidens a Dél-afrikai Köztársaságban.

Riah Phiyega országos rendőrfőnök elmondta, a rendőrök rákényszerültek a maximális erő használatára, mert az életük volt veszélyben. Szavai szerint a tiltakozók - a Lonmin cég bányájának sztrájkoló dolgozói - rálőttek a rendőrökre és veszélyes fegyvereket, bozótvágó késeket, botokat lengettek fenyegetően.

Egy helyszínen tartózkodó újságíró beszámolója szerint a mintegy háromezres tömeg egy része a rendőrök felszólítása után távozott, a többiek azonban harci dalokat skandálva Marikana városa felé indultak. A rendfenntartó erők először vízágyúval, hang- és fényhatású gránátokkal és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget, ám ekkor a tüntetők egy csoportja megindult a rendőrsorfal felé, és a rendőrök tüzet nyitottak - számolt be az eseményekről Molaole Montsho, a South African Press Association újságírója. Mire a Tüzet szüntess! vezényszavakra végre elcsitultak a fegyverek, már emberek tucatjai hevertek élettelenül vagy sebesülten a földön. Jacob Zuma dél-afrikai elnök az erőszak miatt pénteken megszakította külföldi látogatását és hazautazott.

Az államfő Mozambikból, ahol egy regionális tanácskozáson vett részt, egyenesen a Marikanához és a platinabányához közel eső Rustenburgba utazott. Zuma előzőleg úgy nyilatkozott, hogy sokkolta és megdöbbentette az erőszak. "Azt gondolom, hogy demokratikus berendezkedésünk elég teret biztosít arra, hogy a vitákat párbeszéddel, a törvény megszegése és erőszak nélkül rendezzük el" - jelentette ki.

A sztrájkolók kezdetben béremelést követeltek, de a feszültséget két, egymással rivális bányászszakszervezet szembenállása is élezte. A szakszervezetek közötti vita már többször is erőszakossá fajult. Az utóbbi hét nap villongásaiban tíz ember, köztük két rendőr vesztette életét egy másik bányánál. Egy viszonylag új szervezet, a Bányászok és Építőipari Munkások Uniója (AMCU) próbálja elvitatni a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szoros szövetségesének, a Bányamunkások Országos Uniójának (NUM) 25 éve tartó dominanciáját. "Nyilvánvalóan van egy olyan eleme ennek (az eseménysorozatnak), hogy az ANC legfontosabb szövetségesét - az NUM-et - fenyegetik a tiltakozó bányászok" - vélte Nic Borain független politikai elemző.

Az AMCU vezetőit bírálták, amiért azt mondták a tüntető bányászoknak - akik közül sokan írástudatlanok -, hogy "inkább meghalnak", mint hogy elhagyják a tiltakozás helyszínét. A Johannesburgtól 100 kilométernyire északnyugatra lévő marikanai bánya körül egész éjjel több száz rendőr vigyázott a rendre, valamint helikopterek és páncélozott járművek is járőröztek. A pénteki dél-afrikai sajtó vérfürdőről, mészárlásról írt, és a történteket az apartheid rezsim brutalitásához hasonlította. A Lonmin átmenetileg leállította a munkát a bányáiban. A londoni központú cég adja a világ platinabányászatának 12 százalékát, és a marikanai a legnagyobb bányája. A világ platinakészletének 80 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban található.

Korábban:

Több mint harminc sztrájkoló bányász meghalt, amikor a dél-afrikai biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk Marikana település platinabányájában - ismerte el pénteken Nathi Mthethwa rendőrügyi miniszter egy rádióműsorban.

Közlése szerint a rendőrök csütörtökön azután nyitottak tüzet a Lomin,s cég bányájának háromezer, macsétákkal és botokkal felfegyverzett bányászára, hogy azok nem tettek eleget a hatóságok felszólításának és hagytak fel akciójukkal.

A szakszervezetek közlése szerint a sortűznek 36 ember esett áldozatul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki az éjszakai klubban: négy ember meghalt

Tűz ütött ki péntek hajnalban egy éjszakai klubban Thaiföld déli részén, Phuket üdülőszigeten, a… Tovább olvasom