Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tűz ütött ki egy orosz atom-tengeralattjárón

A tüzet hegesztési munkálatok okozták, amelynek során meggyulladt a hajótest hátsó részén a szigetelés. A szárazdokkot vízzel árazstják el.
Vízzel kezdték elárasztani a tűzoltók kedden az északi sarkkörhöz közeli orosz Szeverodvinszk hajógyárának azt a szárazdokkját, ahol néhány órával korábban tűz keletkezett az Orjol (Sas) nevű atom-tengeralattjárón.

Az Orjolt javítási munkálatok miatt vontatták a Moszkvától mintegy ezer kilométerre, a Fehér-tenger partján fekvő város hajógyárába. Az eredeti tervek szerint a javítások 2013. november 15-től 2015 novemberéig tartottak volna.

A jelenleg negyven négyzetméternyi területen pusztító tüzet hegesztési munkálatok okozták, amelynek során meggyulladt a hajótest hátsó részén a szigetelés. A tűzoltók órákon át próbálták eloltani a lángokat, ám végül rákényszerültek a szárazdokk elárasztására, hogy így vessenek véget a tűznek.

Ilja Jitomirszkij, a hajógyár egyik szóvivője azt mondta, a víz beeresztése megkezdődött, s még néhány óráig eltarthat. Egy másik szóvivő szerint egyelőre sem megfékezni nem sikerült a lángokat, sem lokalizálni a tűzfészket.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet vezérkari főnöke is a katasztrófa helyszínére látogatott.

A javítási munkálatokat megelőzően a hajó fegyvereit, valamint az atomreaktor kritikus elemeit eltávolították.

A mostani balesetben senki nem sérült meg. 2008-ban ellenben a Nerpa nevű orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén húszan fulladtak meg, miután működésbe lépett a hajó automata tűzoltó rendszere, miközben a legénység a Japán-tenger mélyén végzett különféle teszteket a tengeralattjárón.

Az orosz atom-tengeralattjáróknál egyébként a javítási munkálatok során nem ritkák a hasonló tűzesetek. Legutóbb, 2013 szeptemberében a Tomszk nevű orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén ütött ki tűz, ugyancsak hegesztési munkálatok során. Akkor sem volt áldozat. 2011 decemberében a K-84 Jekatyerinburg nevű atom-tengeralattjárón alakult ki tűz javítás közben, s a balesetben ekkor kilencen megsebesültek.

Előzmények


Tűz ütött ki egy javítás alatt lévő atom-tengeralattjárón az észak-oroszországi Szeverodvinszkben kedden - közölte egy névtelenül nyilatkozó hatósági illetékes.

Az Orjol (Sas) nevű atom-tengeralattjárót javítási munkálatok miatt vontatták a Moszkvától mintegy ezer kilométerre lévő település hajógyárába. A forrás szerint a tüzet hegesztési munkálatok okozták, amelynek során meggyulladt a hajótest hátsó részén a szigetelés. A tűz húsz négyzetméternyi területen terjedt el.

A javítási munkálatokat megelőzően a hajó fegyvereit, valamint az atomreaktor kritikus elemeit eltávolították.

A tűzoltást megkezdték az illetékes hatóságok, sérültekről nem adtak hírt.

Nyitóképünk illusztráció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A frankhitelek átváltását ajánlotta ügyfeleinek egy román bank

A TLV a hitelkockázati illeték részletekben történő visszafizetését ígérte azoknak a… Tovább olvasom