Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Túszok vagyunk: nagy a gáz Szlovákiában

Az összes kompresszorállomást leállították Szlovákiában a orosz gázszállítások elmaradása miatt. A szlovák ipari miniszter úgy fogalmazott „túszokká váltak" az ukrán-orosz gázvitában. A nagy fogyasztók ellátását korlátozzák, a lakosságot egyelőre nem érinti a hiány.

- Délután kettőtől a gázellátásban szükséghelyzetet vezettünk be - közölte Lubomír Jahnátek, szlovák ipari miniszter kedd délután Pozsonyban, a válságstáb ülése után. A gázellátó, az SPP-distribúcia részvénytársaság délután kettőkor bejelentette a szükségállapotot.
Felhívták a fogyasztók figyelmét arra, hogy a nagy fogyasztóknak számolniuk kell az ellátás esetleges korlátozásával. Nincs értelme arról beszélni, hogy ez a korlátozás milyen cégeket fog érinteni. Semmiképpen sem fogja azonban érinteni a lakosokat, a kórházakat és az iskolákat - mondta a miniszter.

 Olyan mértékű csökkenésről van szó, hogy az összes kompresszorállomást le kellett állítanunk - mutatott rá Jahnátek.
Azt, hogy az esetleges gázszállítási korlátozások a lakossági fogyasztókat nem fogják érinteni, később Barnd Wagner, az SPP cég elnök-igazgatója is megerősítette.

A jelenlegi helyzetben alapvető célunk, hogy a lakossági gázszállításokat megőrizzük - mondta Wagner.

Szlovákia napi földgázfogyasztása mintegy 30 millió köbméter. A tartályokból naponta legfeljebb 22 millió köbméter gázt lehet elvenni, és ez a tartalék nem korlátlan.

A szlovák kormány tiltakozó jegyzéket küld Moszkvának és Kijevnek, és felszólítja őket a gázszállítás helyzetének azonnali rendezésére. Elfogadhatatlan, hogy ebben a kereskedelmi vitában túszoknak használjanak minket - hangoztatta a szlovák miniszter.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így érinti az európai országokat a gázmennyiség csökkenése

A Kijev és Moszkva közötti kereskedelmi vita miatt kedd reggelre drasztikusan csökkent az európai… Tovább olvasom