Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Túszdráma Mumbaiban: 130 halott

A hivatalos adatok szerint eddig 130 ember halt meg a helyi idő szerint szerda este kezdődött támadássorozatban, amelyet az indiai külügyminiszter közlése szerint "pakisztáni elemek" hajtottak végre.
13:20 - Robbanószereket találtak az egyik megtámadott hotelben
Az indiai rendőrség nagy pusztításra képes robbanószereket talált a Mumbai városában megtámadott Taj Mahal hotelben - közölte Maharashtra állam rendőrfőkapitánya pénteken. A szerda este megtámadott hotelből még péntek délután is robbanások hangját lehetett hallani. A hotel előtt, egy kereszttűzben megsebesült az AFP franacia hírügynökség egyik operatőre is.

"Jelentős mennyiségű, nagy pusztításra képes robbanószert találtunk két helyen a Taj Mahal hotelben" - közölte A.N. Roy állami rendőrfőkapitány. A rendőrség RDX nevű plasztik robbanószereket is talált, és még vizsgálják, hogy a többi talált robbanóanyagok egészen pontosan milyen típusúak. Roy elmondása szerint egy, legfeljebb kettő terrorista lehet még a hotel báltermében. Az AFP francia hírügynöskég helyszínen tartozkodó fotóriportere arról számolt be, hogy az indiai hadsereg egységei gránáttámadást indított a bent lévő terroristák kifüstölésére. A négy gránátot lőttek ki a szálloda azon részére, ahol a terrorista, vagy terroristák meghúzhatták magukat. A grántátokra lövésekkel válaszoltak. A CNN-IBN indiai hírtelevízió értesülése szerint négy ember, sebesült meg a hotel előtt. A sebesültek között volt az AFP egyik operatőrnője, akit láblövéssel szállítottak kórházba. A CNN amerikai hírtelevízió élő tudósításában robbanások hangjait lehett hallani a hotelből, ahogy a szállodánál lévő újságírók igyekeztek picit távolabb húzodni az épülettől. Maharashtra állam egyik miniszterének elmondása szerint kilenc terroristát öltek a meg a hatóságok emberei a városban, míg az indiai biztonsági erők 15 tagja halt meg a terroristákkal folytatott harcokban.


11:31 Az indiai rendőrség "kitakarította" az egyik megtámadott szállodát
Az indiai rendőrség pénteken átvette az ellenőrzést a terroristák által megszállt Oberoi-Trident szálloda felett, két terroristát ölve meg - közölte a város rendőrfőkapitánya. Az épületben legkevesebb 24 holttestet találtak.

Az Oberoi-Trident hotelt a rendőrség megtisztította a terroristáktól - közölte Hasszán Gafoor. Mumbai város rendőrfőkapitányának elmondása szerint 24 holttestet találtak az épületben, míg a CNN amerikai hírtelevízió harminc holttestről számolt be az indiai rendőrségre hivatkozva. A rendőrök szobáról szobára haladva vizsgálják át a szállodát, további halottak után kutatva. Az indiai rendőrség és a hadsereg egységei még két helyen, a Taj Mahal luxusszállóban, és egy zsidó központnál küzdenek az épületekbe betört terroristákkal. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a két helyen mennyi terrorista tartja magát, mennyi túszuk van, és mennyien barikádozták el magukat az épületekben.


10:25 Pakisztáni elemek hajtották végre a támadásokat - indiai külügyminiszter
Az indiai külügyminiszeter szerint pakisztáni elemek felelősek a Mumbai városában történt támadássorozatért - jelentette pénteken a PTI indiai hírügynökség. Közben erős fegyverropogást lehetett hallani a szerda este megtámadott Taj Mahal hotelből, ahol az indiai hadsereg egyik tábornagya szerint egy fegyveres tartja magát, feltehetően két tússzal.

Pakisztáni elemek felelősek a Mumbai városában történt támadásokért - közölte Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter újságírók előtt nyilatkozva. A miniszter nem támasztotta alá bizonyítékokkal állítását, "mert azokat még nem hozhatja nyilvánosságra". A külügyminiszter elmondta, hogy Manmohan Szingh kormányfő még pénteken beszélni fog Asif Ali Zardani pakisztáni elnökkel az esettel kapcsolatban - jelentette a PTI. Ez volt az első alkalom, hogy az indiai kormány pakisztáni elemeket vádolt a támadással. Egy nappal korábban Szingh csak annyit mondott, hogy "külföldről érkezett" terroristák hajtották végre a legfrissebb pénteki adatok szerint 130 halálos áldozatot követelő támadásorozatot, de már akkor sokan úgy gondolták, hogy Pakisztánra célzott. Iszlámábád tagadta, hogy területükről érkeztek volna a terroristák, és hindu szélsőségeseket gyanít az eset mögött. Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő közben "erősen elítélte a támadásokat" az indiai miniszterlenökkel folytatott telefonbeszélgetés alatt - közölte Gilani hivatala az AFP francia hírügynökséggel. Gilani együttműködést ajánlott Indiának a terrorizmus elleni küzdelemhez, mindekét országot a terrorizmus áldozatának nevezve. Közben szemtanúk beszámolója szerint tíz percen át erős fegyverropogást lehetett hallani a Taj Mahal luxushotelből. Az indiai hadsereg egyik tábornagya szerint egy fegyveres tartja magát a szállodában, két emlet között mozogva, feltehetően két tússzal.


8:44 - 93 ember jött elő az egyik megtámadott hotelből
Legalább 93 ember, főleg külföldiek jöttek elő pénteken a a mumbai Oberoi-Trident hotelből, amelyet több mint 36 órája támadtak meg terroristák - közölte a rendőrség. A bent rekedt emberek a hadsereg és a rendőrség mentőakciója után tudták elhagynia a luxusszállodát.

A kimentett embereket a közelben várakozó kisbuszokkal szállították el a hoteltől. Az egyik kimentett férfi, aki az iraki Baszra városából érkezett Mumbaiba, a szálloda előtt várakozó újságíróknak elmondta: a szerda esti támadás után azt gondolta, hogy másnap reggelre véget ér megpróbáltatása, és nem hitte el, hogy 36 órán át volt a szálloda fogja. Egy másik férfi, Munír el-Mahadzs elmondta, hogy a támadás kezdte óta csak kekszeket evett, és csütörtök este már ivóvize sem volt. Arról nem érkeztek egyértelmű adatok, hogy pontosan mennyien voltak a szállodában, és mennyi terrorista támadta meg az épületet. A rendőrség a hadsereg egységei még egy zsidó központnál, és a Taj Mahal luxusszállodánál küzdenek az oda betört, és embereket fogva tartó terroristák ellen. A legfrissebb, pénteki hivatalos adatok szerint legkevesebb 130 halottja van a helyi idő szerint szerda este 11 óra után történt összehangolt terroristatámadásoknak Mumbai városában.


5:51 - Már 130 halott, megrohamozták a zsidó központot
Mumbai rendőrfőnöke közölte: a hivatalos adatok szerint 130-an haltak meg a támadásokban, amelyek helyi idő szerint szerda este 11 óra után történtek. Még mindig vannak túszok Mumbai két luxusszállodájában, a helyi erők most azon vannak, hogy a terroristákat kiűzzék a hotelekből. Egy sebesült terrorista a Taj Mahal hotel biztonsági személyzetét tartja fogva, két fegyveres pedig az Oberoi/Trident hotelben van. Eközben péntek reggel kommandósok rohamozták meg egy helikopterről leereszkedve azt a zsidó központot, amely egy lakónegyedben van, és ahol még mindig túszokat tartottak fogva. Az épületben robbanásokat lehetett hallani, részleteket azonban még nem tudni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülő zuhant a Földközi-tengerbe

Lezuhant egy Airbus A320-as típusú utasszállító gép csütörtökön, a Földközi-tenger felett, a francia… Tovább olvasom