Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Túszdráma Indiában: Száznál is több embert öltek meg

Szerda este fegyveresek összehangolt támadásokat indítottak a nyugat-indiai Mumbai kilenc frekventált helyszínén. A két elegáns szállodát, egy pályaudvart, egy kórházat és éttermeket célzó lövöldözésnek és robbantássorozatnak eddig 101 halálos áldozata van. A szállodáknál elhúzódó túszhelyzet alakult ki.

Az ország pénzügyi központjának zsúfolt, elegáns negyedében a támadásokat a legforgalmasabb, esti órára időzítették. A hirtelen felbukkanó fegyveresek az India Kapuja emlékműhöz érkeztek csónakon, majd járműveket, köztük egy rendőrautót zsákmányoltak. Ezután legalább három csoportra oszlottak.

Hans-Gert Pöttering EP-elnök elítéli a mumbai terrortámadást

A kedd este, az indiai Mumbaiban történt terrortámadást követően Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke a következő nyilatkozatot tette:

„A leghatározottabban elítélem ezt a tragikus terrortámadás-sorozatot, amelyben több mint száz ember életét vesztette és több százan megsebesültek. Ez egy bűncselekmény, amelyet semmilyen körülmények között nem lehet eltűrni. A terrorizmus az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a nemzetközi közösség biztonságára, stabilitására, demokratikus értékeire.

Az Európai Parlament nevében szolidaritásomat fejezem ki az indiai néppel és az indiai hatóságokkal. A gyászban együtt érzünk az áldozatok családtagjaival.

Megkönnyebbülten vettük tudomásul, hogy a francia konzulátus jelenleg szoros együttműködésben dolgozik az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy biztosítsák az Európai Parlament delegációjának gyors visszatérését. A delegáció Mumbaiban, a megtámadott szállodák egyikében tartózkodott. Jómagam személyesen is kapcsolatba léptem velük, és meggyőződtem arról, hogy a képviselők és a parlamenti személyzet tagjai a körülményekhez képest jól vannak. Szeretném megköszönni mindazon diplomaták segítségét, akik segítik delegációnkat ebben a rendkívül kritikus helyzetben.

A terrorizmus elleni harcnak a nemzetközi közösség kiemelt politikai prioritásának kell maradnia. Ez egy globális probléma és kihívás mindenki számára. A jogállamiság keretein belül rendelkezésünkre álló összes lehetőséggel élnünk kell, hogy a terrorizmust egyszer és mindenkorra legyőzzük."

Az Európai Parlament Mumbaiban tartózkodó képviselői az EP nemzetközi kereskedelmi bizottsága delegációjának tagjai.

A delegáció vezetője Ignasi Guardans Cambó (liberális, spanyol). A küldöttség további tagjai: Daniel Caspary (néppárti, német), Glattfelder Béla (néppárti, magyar), Syed Kamall (néppárti, brit), Sajjad Karim (néppárti, brit), Erika Mann (szocialista, német), Jan Tadeusz Masiel (Nemzetek Európájáért Unió, lengyel).

Az egyik csoport a Csatrapati Sivadzsi pályaudvarhoz hajtott. Útközben válogatás nélkül tüzeltek a járókelőkre. A pályaudvarra először tüzet nyitottak, majd gránátokat dobtak. Feltehetően ennek a csoportnak egy része innen a Kama kórházhoz ment, és ott is öldöklésbe kezdtek. A támadások alatt és után készült helyszíni felvételeken az utcákat romok, holttestek és vérfoltok borítják.

A másik két csoport a város két legelegánsabb szállóját, a Taj Mahalt és az Oberoi Tridentet támadta meg. A szállodákba toppanó fegyveresek angol és amerikai vendégeket kerestek, ami a BBC szakértője szerint iszlamista elkövetőkre utal. Az eddig ismertté vált 101 áldozat között a CNN szerint legalább hat külföldi van, továbbá legalább 14 rendőr és 81 indiai járókelő.

A Taj Mahal hotelben bent rekedt összes embert kiszabadították az indiai rendőrség emberei - közölte csütörtök délután Maharashtra állam rendőrfőkapitánya. A szállodából két robbanást lehetett hallani - közölte a BBC brit közszolgálati adó internetes oldalán az indiai média jelentéseire hivatkozva. A Taj Mahal hotelben történt robbanásról számolt be a CNN amerikai hírtelevízió riportere is. A hotelben nagyjából ötven ember lehetett, de pontos számot nem tudott mondani az állam rendőrfőkapitánya.

Szintén robbanás történt a másik megtámadott hotelben, ahol a CNN jelentése szerint négy-öt külföldi túszt tartanak fogva. A CNN egyik producere "mélyen az Oberoi-Trident hotelből jövő, nagyon hangos robbanásról" számolt be. A Times of India beszámolója szerint öt percen belül öt robbanást lehetett hallani a hotelből, miután a hadsereg átvette az irányítást. A szállodában 10-12 terrorista lehet, és több mint száz vendég és szállodai alkalmazott rekedt az épületben. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyien vannak, közülük mennyit tartanak túszként fogva, és mennyien barikádozták el magukat szobáikban. A rendőrség reményei szerint még helyi idő szerint csütörtök éjszakára legyűrik a szállodában lévő terroristákat - írta a Times of India.

A rendőrség emberei heves harcot folytatnak egy gazdasági és lakóépületeket magában foglaló komplexumnál is, ahol kilenc terrorista tartja magát. Eddig öt terrorista, és 14 rendőr halt meg a terroristaellenes akciókban - írta a Times of India A.M. Roy rendőrfőkapitányra hivatkozva. A CNN információi szerint kilenc terrorista halt meg a rendőrökkel vívott tűzpárbajokban, és 11 rendőr vesztette életét. Manmohan Szingh indiai kormányfő televíziós beszédében az állította, hogy a terroristák külföldről érkeztek, és figyelmeztette a szomszédos országokat: nem fogják tolerálni, ha India-ellenes támadásokat indítanak területeikről. A kormányfő nem nevezett meg külföldi országot.

A Times of India ugyanakkor kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy a terroristák Pakisztánból érkeztek hajóval Mumbaiba. A feltételezést az elfogott terroristáktól szerzett információkar alapozzák - közölték a lapnak nyilatkozó tisztségviselők.

A támadások azért is lehettek annyira "sikeresek", mert az indiai hatóságokat teljesen készületlenül érte a támadás: semmilyen hírszerzési információjuk nem volt az előkészületekről. A támadásban a városi terrorelhárítás vezetője is életét veszítette.

Szerdán Mumbaiban tartózkodott Glattfelder Béla, az Európai Parlament néppárti képviselője, és az EP egy fiatal magyar alkalmazottja is. Glattfelderék percekkel a támadás előtt hagyták el a szállodát. A képviselő társaival egy étteremben barikádozta el magát, a másik magyar egy kórházban keresett menedéket. Egyikőjük sem sérült meg, jelenleg konzuli segítséggel a szállóban maradt irataikat pótolják, és a hazaútjukat szervezik.

A Külügyminisztérium nem javasolja, hogy magyar állampolgárok Mumbai-ba utazzanak, és közleményében arra kéri az Indiában tartózkodó, vagy oda készülő magyarokat, hogy jelentkezzenek be a delhi magyar nagykövetségen.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2008. november 27. 14:47
    „Ehez viszonyitva Mo. és a térség egy jó példa a világnak. Na most mit tanácsol a Moody a befektetöknek ?
    Vigyétek a tökét K.Eu.-ban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a Szomáliában elrabolt újságírókat

Szomália - A szomáliai Puntföld rendőrsége csütörtökön is nagy erőkkel keresi az egy nappal korábban… Tovább olvasom