Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Tüntetések Németországban

Németországban hagyományosnak számító húsvéti békemenetek keretében ezrek tüntettek szombaton Németország több városában mindenekelőtt az atomerőművek, valamint a NATO líbiai katonai szerepvállalása ellen.

Tüntetések voltak Berlinben, Münchenben, Hamburgban, Kielben és Mainzban.

Míg az elmúlt évek húsvéti tüntetéseinek középpontjában az afganisztáni háború elleni tiltakozás állt, idén - a japán atomkatasztrófa nyomán - az atomenergiáról, valamint az atomerőművekről való lemondás volt a tüntetők fő követelése.

A résztvevők ugyanakkor elítélték a NATO líbiai beavatkozását is. Afganisztán változatlanul kiemelt helyen szerepelt, a tüntetők mindenekelőtt a német katonák haladéktalan kivonását követelték az ázsiai országból.
A szervezők korábban azt közölték, hogy a húsvéti békemenetek keretében mintegy 80 megmozdulást terveznek. A tüntetések pénteken kezdődtek, a legnagyobb megmozdulásokat húsvét hétfőjén tartják, és több tízezer résztvevőre számítanak.

Az atomerőművek elleni harc régóta a német békemozgalom egyik fő célkitűzése. A közelmúltban történt japán atomkatasztrófa azonban még időszerűbbé tette az erőművek bezárását célzó követelést, amit immár a politika sem hagyhatott figyelmen kívül. Angela Merkel kancellár a napokban hirdetett gyökeres fordulatot az ország energiapolitikájában, és ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják az atomerőművek működésével kapcsolatos, korábbi politikát. A felülvizsgálat konkrét ismertetése júniusra várható.
A húsvét alkalmából tavaly rendezett országos békemegmozdulásokon - a különböző békeszervezetek felhívására - csaknem 60 ezren vett részt.

A húsvéti békemenetek 51 éve kezdődtek Németországban.

Középpontjukban mindig a legidőszerűbb események álltak, így a nyolcvanas években a tüntetők főként az ország területén elhelyezett atomfegyverek kivonását követelték. Az elmúlt évek békerendezvényeinek résztvevői főleg az iraki, majd az afganisztáni háború ellen tiltakoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni Filharmonikusok veszik fel a himnuszokat

Londoni Filharmonikus Zenekarral veszik fel a 2012-es londoni olimpián résztvevő 205 ország nemzeti… Tovább olvasom