Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Tüntetés Bulgáriában a nyugdíjreform ellen

Több ezren tiltakoztak csütörtökön a bolgár parlament épülete előtt a tervezett nyugdíjreform ellen, annak ellenére, hogy a kormány kedden már visszavonta korábbi javaslatait.

A kormány még augusztusban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a férfiaknál 40 évre, a nőknél 37 évre emelkedne a szolgálati idő, amelynek eltelte után járna a teljes nyugdíj. Ezen kívül korlátozni tervezik a korai nyugdíjazást a tanárok, a bányászok, rendőrök és a katonák esetében.

A tervezett módosítások ellen már korábban is voltak tiltakozó megmozdulások Bulgáriában, ezért a kormány a múlt héten visszavonta a tervezetet, sőt "meg is fejelte" azzal, hogy három százalékponttal emelte a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulást, ami viszont a vállalkozói szféra nemtetszését váltotta ki.

A jobbközép kormányt vezető Bojko Boriszov azt is kijelentette, hogy "nem fogja emelni a nyugdíjkorhatárt az Európai Unió legszegényebb, és legbetegebb országában".

Bulgáriában jelenleg a férfiaknál 63 év, a nőknél 59 a nyugdíjkorhatár, sok foglalkozási csoportban pedig ennél is jóval alacsonyabb. Ugyanakkor sok más európai országhoz hasonlóan Bulgáriát is sújtja az ország lélekszámának csökkenése, a lakosság elöregedése, ami miatt egyre nagyobb hiánnyal küszködik a nyugdíjkassza.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. október 08. 06:54
    „Csak nem a magyar "kőbaltás" nyugdíjreform kell nekik is? Ennyire köztudott lenne, hogy az a leghumánusabb?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajnos sikeres az alkoholmarketing a kelet-európai kamaszok körében

Míg a nyugati fiatalok körében visszaszorulóban van az ittasság, az alkoholfogyasztás egy évtized… Tovább olvasom