Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Tunéziában nemzeti egységkormány alakult a régi miniszterelnök vezetésével

Nemzeti egységkormány alakult Mohamed Gannúsi eddigi miniszterelnök vezetésével hétfőn Tunéziában.

A délután bejelentést pár órával korábban még olyan hírek előzték meg, hogy a rendőrség és a hadsereg vízágyúkkal, valamint levegőbe leadott lövésekkel igyekezett feloszlatni a kormánypárt hatalomból való távozását követelő tüntetőket.

Az egységkormányban a kulcsposztokon - védelem, a belügy-, a pénzügy-, és a külügy - megmaradtak az eddigi miniszterek, de helyet kapott benne néhány ellenzéki vezető is: Nedzsib Sebbi, a Demokratikus Haladó Párt létrehozója regionális fejlesztési miniszter lett, Musztafa Ben Dzsaafar, a Szabadság és Munka Szövetségének vezetője az egészségügyi tárcát kapta, Ahmed Ibrahim, az et-Tadzsdid párt irányítója pedig a felsőoktatási miniszter posztját.

A régi miniszterek megtartása miatt "színjátéknak" nevezte a változást Monszef Marzuki, a tunéziai ellenzék Franciaországban élő "történelmi" vezetője, aki máris bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.
A kormány megalakulását bejelentve Gannúsi közölte, hogy szabadon akarnak bocsátani minden politikai foglyot. Ígéretet tett rá, hogy vizsgálatot indítanak mindenki ellen, akit korrupcióval gyanúsítanak, illetve nagy vagyont halmozott fel.

Közölte, hogy legkésőbb fél éven belül választásokat tartanak. Elismerte, hogy ez halasztás ahhoz képest, amit az alkotmány előír (45-60 nap), de szükség van rá, hogy véghez vigyék a tényleg demokratikus választásokhoz megkövetelt változtatásokat. Időt ad a pártoknak a szerveződésre és a felkészülésre, a kormánynak pedig "a törvényhozás megreformálására" - érvelt az al-Arabija televízióban. Hozzátette: a halasztás szükségességét megtanácskozták az egységkormányba belépett ellenzéki pártokkal.

Azt is bejelentette, hogy teljes sajtószabadságot vezetnek be, feloldják a nem kormányzati szervezetek működésének tilalmát, és legalizálják minden politikai párt működését, amelyik azt igényli. "Tovább növeljük erőfeszítéseinket azért, hogy újból nyugalom és béke legyen a tunéziaiak szívében. Fő célunk a biztonság, valamint a politikai és gazdasági reform" - mondta Mohamed Gannúsi.

A belügyminiszter közölte, hogy összesen 78-an vesztették életüket a felkelésben, de a nyugalom immár helyreállóban van. Az anyagi kár 3 milliárd dínárra (1,6 milliárd euró) rúg. A gazdasági tevékenység gyakorlatilag leállt az országban, az üzletek és bankok zárva vannak, s az utóbbi napokban turisták ezreit menekítették ki.

A francia kormány bejelentette, hogy ellenőriz minden, az elmenekült tunéziai elnökhöz és családjához köthető franciaországi pénzügyi tranzakciót, valamint "az alkotmányos tunéziai hatóságok rendelkezésére áll" Zin el-Abidin Ben Ali franciaországi ingatlanjainak átvizsgálásához. A pénzügyminisztérium pénzmosás elleni részlege valamennyi franciaországi pénzintézetet felszólította, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a volt tunéziai államfő és hozzátartozói ne tudják kimenteni Franciaországból az ott felhalmozott vagyonukat - közölte hétfőn a kormányszóvivő.

A francia sajtó összesen 5 milliárd dollárra becsüli a volt tunéziai elnök teljes vagyonát, de arról még nem készült pontos elszámolás, hogy ebből mennyit menekített Franciaországba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy kisbusz Pakisztán északnyugati részén

Robbanás vetett szét egy kisbuszt hétfőn Pakisztán északnyugati részén, ahol rendszeresek a… Tovább olvasom