Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Trabantfelvonulás Párizsban

Trabantfelvonulással és a rendszerváltás eseményeit idéző kiállításokkal emlékezett meg szombaton Párizsban közösen a német, az osztrák és a magyar külképviselet az osztrák-magyar határ húsz évvel ezelőtti megnyitásáról, ami lehetővé tette több tízezer keletnémet állampolgár kijutását Magyarországról Ausztrián keresztül Nyugat-Németországba.
A három ország együttműködésével létrejött látványos rendezvénysorozat a francia közvélemény figyelmét kívánta felhívni a magyar határnyitás jelentőségére a berlini fal leomlásához vezető történelmi folyamatban, s hangsúlyozni Magyarország kiemelkedő szerepét a vasfüggöny lebontásában és az európai újraegyesítésben. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) tőszomszédságában található hatodik kerületi polgármesteri hivatal előtt Szabadság és demokrácia címmel nyílt szabadtéri fotókiállítás az MTI gyűjteményéből. Az utcai tárlat 1988-tól 2004-ig - a rendszerváltás előzményeitől az Európai Unióhoz való csatlakozásig - a Magyarországon történt legfontosabb politikai eseményeket mutatja be.

Jean-Pierre Lecoq polgármester megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt Franciaországban a vasfüggöny lebontásának békés jellege lepett meg mindenkit.

A megnyitót követően, az osztrák-magyar határt 1989-ben elözönlött keletnémet autósorokat felidézve, a három szervező ország diplomáciai vezetőinek részvételével Trabantok vonultak fel. A konvoj a PMI épülete elöl indult, s négy óra alatt végigjárta Párizs legnevezetesebb pontjait: a 25 veterán kétüteműből álló konvoj dudaszóval írt le díszköröket a Diadalív körül, majd a Champs-Elysées-n végighaladva érkezett az Eiffel-toronyhoz. A francia rendszámú kétüteműeket a legnagyobb francia Trabantklub, a Club Euro Trabi tagjai vezették. A tulajdonosok egy része gyűjtő, és negyvenéves Trabantokkal vettek részt a felvonuláson. Az egyik tulajdonoscsalád 1989-ben Nyugat-Magyarországon nyaralt, és a keletnémet "turistákkal" való találkozásuk emlékére vettek később Trabantot. Egy nyugdíjas tulajdonos pedig német barátaitól kapta születésnapjára az 1982-ben gyártott típust, amelytől azóta sem hajlandó megválni; Párizs belvárosában most először használta, de hétvégenként kirándulni viszi vele a családját. A járókelők és a turisták mindenhol megálltak és érdeklődve figyelték a Franciaországban szinte soha nem látott "kartonautóként" emlegetett járgányokat, sokan integettek a konvojnak, és fényképezték a díszmenetet. A karaván végállomása a szenátus épülete mellett található Luxemburg-kertben volt, ahol Hubert Heiss osztrák és Nikicser László magyar nagykövet együtt nyitották meg a Vasfüggöny című kiállítást, amelyet őrtoronnyal és "aknamezővel" kiegészítve negyven méteren felépített szögesdrótkerítés idéz meg.

Az Európa két felét egykoron elválasztó határrendszer negyven évének főbb állomásait fotókról és a hozzájuk tartozó magyarázatokról ismerhetik meg szeptember 24-ig a parkban sétáló érdeklődők. A Brass in the Five fúvószenekar koncertjét követően az este folyamán a PMI-ben további két kiállítás nyílik meg: Elvtársak vége! címmel választási plakátokat, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma gyűjteményének darabjait, és a budapesti Friss Galéria által kiírt A rendszerváltás 20 éve című pályázat nyertes munkáit tekintheti meg a közönség. A 25 díjazott festmény a külföldi magyar intézetek együttműködésének köszönhetően a budapesti Friss Galéria, a Berlini Magyar Ház és az Első Magyar Látványtár Alapítvány Kiállítóháza után október 3-ig látható Párizsban.

Olvasóink írták

 • 5. fortuna54 2009. szeptember 14. 17:38
  „Akkor hogy áramlana be a sok uniós pénz,mivel épülnétek? Nem láttad,mivel dicsekedett bajnai ma a parlamentben? Ki dobálná át a magos falon,az euró milliókat?”
 • 4. zotya975 2009. szeptember 13. 09:43
  „Lehet, de ez a cikk most a Trbantokról szól, nekünk is volt, nagyon szerettük. Ha lenne pénzem második kocsira biztos vennék egyet.”
 • 3. okostojas007 2009. szeptember 13. 09:27
  „jelenlegi állapotok magyarországon azt igazolják - hibás döntés volt a vasfüggöny lebontása
  szerinte 2 méterrel meg kellet volna magasítani ............”
 • 2. bonita2 2009. szeptember 12. 23:31
  „So cool!!:)”
 • 1. Primax 2009. szeptember 12. 22:43
  „Első saját autóm - egy 15 éves, leharcolt - Trabant volt.
  15 ropiért vettem 1988-ban...
  Már a hatodiknál tartok, de a Trabira emlékszem a legszívesebben.
  Soha nem felejtem el, nagyon hálás jószág volt.
  Olyan volt, amilyen, de közlekedni lehetett vele.
  "Kinyitotta a világot", lecsökkentek általa a távolságok.
  GO, TRABI GO ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépekrobbantak Afganisztánban

Összesen húsz civil vesztette életét két pokolgépes robbanásban szombaton Afganisztán déli részén. Tovább olvasom