Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Tovább sűrűsödő füstköd és hőség Moszkvában

Az orosz fővárosban szombatra tovább sűrűsödött a füstköd és vele a mérgező anyagok tartalma a levegőben, és nem enyhül a hőség sem.

A meteorológusok 39 fokos meleget és napsütéses időt jósolnak, az utóbbi azonban nem érzékelhető, mert még az utca túlsó oldala sem látszik a tejszerű szmogban. Moszkvában szombaton a szmog olyan sűrű volt, hogy az illetékesek már az autósokat is figyelmeztették a nagyobb követési távolságok betartására.

A repülőterek részben az aktuális időjárás függvényében fogadnak, illetve indítanak gépeket, s már a kora délelőtti órákig számos járatot irányítottak át, vagy egyáltalán nem fogadtak. A hatóságok javasolják, hogy csak az menjen az utcára, akinek ez elkerülhetetlen, s egyre több embert látni maszkkal vagy az orrára szorított nedves zsebkendővel. A környezetvédelmi hivatal adatai szerint a levegő szennyezettsége nem csökken: a mérések szerint majd minden szennyező anyagból többszörösen meghaladja a maximális megengedhető értéket, és a nap folyamán nem várható javulás.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szombat reggeli közlése szerint ebben az időpontban 577 erdő- és tőzegtűz pusztított összesen mintegy 193,5 ezer hektáron - ezek többsége erdőtűz, a tőzegtüzek száma néhány tucat - a nagy tüzek száma 101 volt, és ezek összesen mintegy 165,5 ezer hektáron dúltak. Idén a tavalyihoz képest 20 százalékkal több a tűz, és 30 százalékkal nagyobb az érintett terület, de ezen belül a tőzegtüzek száma a négyszeresére emelkedett.

Az utóbbiak a korábban tüzelőanyag kitermelése céljából a kőolaj-kitermelés megkezdése előtt lecsapolt mocsarakban üt ki, s a hatóságok most komolyan vizsgálni kezdték az egykori mocsarak újbóli elárasztásának lehetőségét, a vállalkozás azonban a legszerényebb becslések szerint is hatalmas ráfordítást követel majd. Az orosz vezetők sorban keresik fel a tüzek oltásában, illetve az emberek mentésében részt vevő szervezetek egységeit, s Dmitrij Medvegyev elnök csütörtökön, egy mentőállomáson tett látogatásán elmondta: azon a napon, a tűzveszélyes időszak kezdete óta első ízben csökkent a tüzek száma az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy aranybányában - Több halott

16-an veszítették életüket a mélyben rekedt mintegy félszáz bányász közül abban a kelet-kínai… Tovább olvasom