Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tovább mélyült a cseh kormánykoalíció válsága

Csehországban a hét végén tovább mélyült a hárompárti jobbközép kormánykoalíció válsága.
A legkisebb koalíciós párt, a Közügyek, miután egyik minisztere pénteken lemondásra kényszerült, s két miniszterét pedig Petr Necas kormányfő szólította fel távozásra, szombaton bejelentette: nem kívánja szétverni a koalíciót.

Miniszterei készek a távozásra, de csak akkor, ha a kormányt további három miniszter is elhagyja, akik a Polgári Demokratikus Pártot (ODS), illetve a TOP 09 pártot képviselik. "Lemondunk, ha távozik a kormányból Miloslav Kalousek pénzügyminiszter, Alexandr Vondra védelmi miniszter és Ivan Fuksa mezőgazdasági miniszter" - jelentette ki a párt parlamenti frakciójának tanácskozása után Radek John pártelnök. Kalousek a TOP 09-et, míg Vondra és Fuksa az ODS-t képviselik a kormányban. Mind a három politikust korábban korrupciógyanús ügyekkel hozta kapcsolatba a cseh sajtó. A miniszterelnök azonban kiállt mellettük.

"A személycserék természetesen szélesebbek lesznek, de ez nem alku tárgya" - reagált Necas a követelésre azután, hogy az ODS elnöksége is megvitatta a kialakult helyzetet. "A kormánynak 14 minisztere van, senkinek a pozíciója sem biztos" - tette hozzá a kormányfő. Megismételte: továbbra is kitart amellett, hogy Johnnak távoznia kell a belügyminisztérium éléről. További neveket azonban kérdésekre válaszolva sem árult el.

Leszögezte, hogy minden egyes személycseréről tárgyalni fog. A Közügyek parlamenti frakciójának ülése előtt az is felmerült, hogy a párt esetleg felmondja a koalíciós szerződést, és ellenzékbe vonul. Erre azonban szombaton nem került sor. A Közügyek négy tárcát irányít a kormányban, de Kamil Jankovsky regionális fejlesztési miniszter távozását senki sem követeli. Necas pénteken azután jelentette be, hogy személyi változások lesznek kormányában, miután elfogadta Vít Bárta (Közügyek) közlekedési miniszter lemondását. "Néhány miniszter nem tudja teljesíteni a rá háruló feladatokat, ezért a kormány összetételében változásokra van szükség" - szögezte le Necas.

Bárta a Közügyek egyik vezetője azért kényszerült lemondani, mert több pártbeli képviselőtársa azzal vádolta meg, hogy pénzért akarta megvásárolni lojalitásukat. Kristyna Kocí frakcióvezető azt állította, hogy neki félmillió koronát adott Bárta. A pénzt Kocí átadta a rendőrségnek. Kocít és két másik társát, akik szintén konfliktusba keveredtek Bártával, csütörtökön kizárták a pártból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ámokfutások Európában

Hatan meghaltak és tizenhatan megsebesültek szombaton a nyugat-hollandiai Alphen aan den Rijn… Tovább olvasom