Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Tovább csökkennek a roamingtarifák

EU - Az Európai Unió rendelete szerint szombattól az európai mobil szolgáltatóknak ismét csökkenteniük kell roamingtarifáikat.
A három magyar szolgáltató ügyfeleinek esetében a rendelkezés mintegy 10 százalékkal csökkenti a roamingköltségeket, így az unió területén barangolva a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba, a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 forintba kerülhet - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A közlemény szerint a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás pedig legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként, a nagykereskedelmi ár pedig legfeljebb 28 eurócent lehet.
Vagyis az EU országokban tartózkodva a magyar felhasználóknak a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80 forint, helyett legfeljebb 60,90 forintot, míg az unió területére irányuló hívásért 144 forint helyett 127,40 forintot kell fizetniük percenként. A most életbe lépő tarifákat az Európai Unió hivatalos lapjában 2008. július 30-án közzétett referencia átváltási árfolyam - 1 euró/230,76 forint - alapján kellett meghatározni.

A közlemény szerint 2007-ben az Európai Parlament és a Tanács három lépésben határozta meg a beszédhívásokért felszámolt roamingdíjak csökkentésének, azaz az Eurotarifa maximális díjai alakulásának menetrendjét. Tavaly nyáron, az első lépésben a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30 euróra, a hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40 százalékkal mérsékelte az unión belül a roamingolás költségeit.

A rendelet életbelépésével csökkentek az árak, kiszámíthatóvá és áttekinthetővé váltak a külföldi mobiltelefon használat költségei.
A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól, további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak.

Pataki Dániel az NHH és az európai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet (ERG) elnöke július végi, Viviane Reding EU biztossal közös brüsszeli sajtóértekezletén elmondta: az ERG szerint a roaming-rendelet hatályát a 2010-es lejárat után legalább újabb három évre meg kell hosszabbítani. Pataki Dániel Brüsszelben azt is közölte, hogy az ERG szerint a szabályozást ki kell terjeszteni a beszédhívások mellett az SMS-szolgáltatásra is, mert a korábbi várakozásokkal ellentétben az európai mobilpiacon ezen a területeken nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG legfrissebb adatai szerint 2008 első negyedévében a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roaming környezetben átlagosan bruttó 87 forintba, nettó 30 eurócentbe került egy SMS küldése. Az uniós átlag ugyanekkor 28,5 eurócent volt: az ERG álláspontja szerint az SMS küldés szabályozott kiskereskedelmi ára legfeljebb nettó 11-15 eurócent között lehetne.

A mobilinternet térnyerésével egyre fontosabb adat-roaming tarifája az ERG adatai szerint 2008 első negyedévében az unióban megabite-onként átlagosan 3,6 euró volt, míg a magyar szolgáltatók átlagosan nettó 5,8 eurót, azaz bruttó 1.713 forintot számláztak ennyi adatért. Az ERG álláspontja szerint ennek, a még feltörekvő szolgáltatásnak az árát egyelőre nem kell szabályozni, ugyanakkor a hatóságok elvárják a szolgáltatóktól, hogy az árakat csökkentsék és tegyék átláthatóvá a számlázást.

A közlemény szerint a szolgáltatók továbbra sem számolhatnak fel külön díjat a díjszabások közötti váltásért, az eurotarifába történő átsorolásért, valamint kötelesek az ügyfeleket bármely uniós tagállamba való belépéskor ingyenes SMS-ben tájékoztatni a fogadott és indított hívásokra érvényes percdíjakról.

Emellett a felhasználók számára ingyenes telefonszámon tájékoztatást kell nyújtaniuk az adott tagállam valamennyi mobilhálózatában érvényes díjakról. A díjcsökkenés az Európai Unió valamennyi országának, valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik, de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit.

A felhasználók az aktuális uniós és unión kívüli roamingtarifákról a www.tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódhatnak, az ERG adatait pedig itt a érhetik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő olajárak a Gustav miatt

Mexikói-öböl - Növekvő olajárakat okoz a Mexikói-öböl környékén negyedik napja tartó trópusi vihar,… Tovább olvasom