Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tömegesen lesznek öngyilkosok növényvédő szerrel Ázsiában

Az ázsiai fejlődő országokban az öngyilkosok mintegy fele vet véget életének valamilyen kémiai növényvédő szerrel, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt szorgalmazza, hogy a ezeket a vegyi anyagokat tiltsák be, vagy legalábbis szabályozzák használatukat.
Jose Bertolote, a WHO mentális és agyi zavarokkal foglalkozó munkatársa olyan elemzésekre hivatkozott, amelyekből kiderül, hogy az öngyilkosok szinte minden esetben hirtelen felindulásból követik el tettüket, ami azt jelenti, hogy ha mérgező anyagok nem lennének a háztartásokban, ezeket az embereket meg lehetett volna menteni.

"Kiváló tanulmányok szólnak arról, hogy a növényvédő szer felhajtása és a halál közti időben megkérdezik az öngyilkosjelölteket, és több mint 95 százalékuk kétségbeesett állapotba kerül, amikor megtudja, hogy meg fog halni. Nem akarnak meghalni, és ez az igazi tragédia" – mondta Bertolote a Reuters-nek egy öngyilkosság-megelőzési fórumon Hongkongban.

Míg az altatóval öngyilkosságot elkövetőket többnyire meg lehet menteni, a peszticidet ivók általában vidéki emberek, akiket hiába szállítanának kórházba, mert előbb meghalnak. A növényvédő szer három óra alatt megteszi hatását.

Abszolút számokban mérve Kína az öngyilkossági statisztika első helyezettje a világon: évente 250 ezer kínai vet véget önkezével életének. A második India, ahol 87 ezer az öngyilkosok éves száma, s a harmadik Oroszország, 57 800 öngyilkossal évente.

Százezer lakossal számolva Sri Lanka vezet 36,2 öngyilkossággal, második Japán 34,21-dal, s harmadik Dél-Korea 28,05-dal.

Kínában az öngyilkosok több mint 60 százaléka növényvédő szert használ, csakúgy, mint Sri Lankán. Indiában, Indonéziában, Malajziában és Vietnamban az ily módon elkövetett öngyilkosságok számaránya 40 és 50 százalék között mozog.

Bertolote a baj fő forrásaként a szerves foszfor-peszticidet emelte ki. Noha nemzetközi egyezmények tiltják, néhány ország, így például Kína, még mindig gyártja, exportálja és használja. Ázsia számos falujában az efféle vegyi anyagok kannáit ugyanott tárolják, ahol a fűszereket.
"A kormányoknak foganatosítaniuk kellene az egyezményeket, és be kellene tiltaniuk az 1-es osztályozású szerves foszfor-peszticideket, gyártásukat illegálissá kellene nyilvánítani, az illegális gyártás és a csempészet ellen pedig erélyesen fel kellene lépni" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a kevésbé mérgező növényvédő szereket jobb használati utasítással kellene ellátni.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját jogkörét is megnyirbálta a kirgiz államfő

Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő a belpolitikai válság megoldása érdekében aláírta csütörtökön a… Tovább olvasom