Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Toleranciamenetet rendeztek Pozsonyban

Egymás iránt nagyobb türelmet és szolidaritást követeltek a kedd esti pozsonyi Toleranciamenet résztvevői, amelyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK), a szlovákiai magyar civil szervezetek egyeztető fóruma kezdeményezett.


A mintegy 300-400 felvonuló többsége a Medikus-kertben álló Petőfi-szobornál gyűlt össze, s onnan gyalog tette meg az utat Milan Rastislav Stefániknak, a szlovák államiság egyik megteremtőjének belvárosi szobrához. Civil akcióról volt szó, aktív politikusok a rendezvényre nem kaptak meghívót.

"A célunk az volt, hogy a résztvevők kinyilváníthassák óhajukat a normális és toleráns társadalom iránt, amelyben a másik iránti megértés és tisztelet uralkodik" - fejtette ki újságírók előtt Petőcz Kálmán, a Kerekasztal szóvivője, a somorjai Kisebbség-kutató Intézet programigazgatója.

"Mindenki egyenlő. Nem azért, mert egyformák vagyunk, hanem azért, mert tiszteletben tartjuk egymás másságát" - fejtette ki a volt diplomata.
A menet résztvevői szlovák, magyar, lengyel és német nyelvű plakátokat vittek, amelyeken az egymás iránti tiszteletre, toleranciára szólítottak fel. Több plakát a békés magyar-szlovák együttélés mellett tett hitet.

Tekintettel a szinte egész Szlovákiát sújtó árvizekre a résztvevők gyűjtést szerveztek a károsultak megsegítésére, és segélynyújtásra szólították fel az ország lakosságát is.

A mintegy kétórás rendezvény nyugodt hangulatban, incidensek nélkül zajlott le. A résztvevők között ismert magyar és szlovák értelmiségiek is voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozattal járó gázrobbanás Texasban

Felrobbant egy földgázvezeték az amerikai Texas államban hétfőn, aminek következtében egy ember… Tovább olvasom