Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tőkés László meggyilkolására buzdító kiadványt terjesztettek

Tőkés László meggyilkolására buzdító kiadványt terjesztettek romániai vasútvonalakon - hangzott el pénteken azon a nagyváradi sajtótájékoztatón, amelyet maga Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke tartott.

A sajtó képviselői előtt elmondták: nemrégiben romániai vasútvonalakon olyan kiadványt terjesztettek, amelyben Tőkés László meggyilkolására uszított egy cikk. Az írás a Stefan cel Mare egykori román uralkodó nevét viselő hetilapban jelent meg.

A Tőkés László sajtóirodája által az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott ismertető anyag szerint az újságot a Román Vasúttársaság (CFR) járatain terjesztik, mégpedig a Vocea Ceferistului (A vasutas hangja) című kiadvánnyal együtt. E közlés szerint mindkettőnek ugyanaz a személy a főszerkesztője: Mihai-Florin Nahorniac.

A Stefan cel Mare szkennelt változatban megszerzett lapszámának címlapján ez olvasható: "Nemzeti, politikai és független kiadvány, amely Románia függetlenségéért, szuverenitásáért, integritásáért és újraegyesítéséért küzd". Lejjebb pedig ez áll: "A kiadványt igazgatóján keresztül akkreditálta az Európai Bizottság, az Európai Unió, a NATO és a G8".

A Florin Bucovineanul aláírással megjelentetett írás (amelyet nagyváradi források szerint maga a főszerkesztő írt) a Romániában meglehetősen durva szitokszónak számító "bozgor" (hazátlan) jelzővel illeti Tőkés Lászlót. Azt veti az EP-alelnök, egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szemére, hogy az általa vezetett szervezet a kisebbségek kollektív jogainak törvénybe iktatására törekszik. Idéz egy Tőkésnek tulajdonított nyilatkozatot, amely szerint "a magyarok nem jövevények Erdélyben, hanem elvesztették országukat".

"Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen íbozgorí? Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol megkapta mindazokat a jogokat, amelyek minden román állampolgárt megillettek ebben az országban? Miért nem költözöl Magyarországra, miért nem hagyod el ezt az országot, ha nem tetszik neked valami?" - írja a szerző, aki ezután felteszi a kérdést: "Hát senki nincs ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?".

Tőkés László nagyváradi sajtóértekezletén az eset kapcsán nehezményezte, hogy az állami vasúttársaság járatain minden további nélkül, senki által sem zavartatva lehet terjeszteni ilyenfajta uszító anyagokat. Újságírói kérdésre válaszolva jelezte: fontolóra veszi jogi lépések megtételét.

Tőkés ellen korábban is számos támadást intézett a román sajtó nacionalista része, személyét az utóbbi időben az ellenzéki parlamenti pártok politikusai is célba vették. A szociáldemokraták és a liberálisok egyaránt nehezményezték, hogy Tőkés László számos megnyilatkozásában állást foglalt a romániai magyarok autonómiája mellett.

Olvasóink írták

 • 5. vonLichthofen 2011. május 16. 15:37
  „meir2,
  öreg, egyre inkább aggódom a mentális regressziód miatt.
  Biztos, hogy minden rendben van odafönn?
  Én egy régen megjelent undoritóan magyarellenes könyvről irtam, erre te még a szokottnál is zavarosabb hangnemben válaszolsz, egyeskének nevezve engem gügyögve.
  Tudom, hogy az élet megpróbáltatásai biza megkoptatták amúgy sem fénylő agyadat /az a sok kinvallatás amit a titkosrendőrség kötelékében elkövettél, a Golani Brigád soraiban elkövetett attrocitások nem múltak el nyom nélkül/.
  Ahogy neked valahol Bukovinában van az őshazád, nekem itt Győrben, neked azt van jogod védeni, nekem meg ezt a nacionalista, fasiszta, véreskezű románoktól.
  Őszintén kivánom, hogy egészséged forduljon jobbra és nyerd vissza a teljes mentális kapacitásodat.

  Mit szólsz meir a Strauss-Kohn talmudic sex botrányához?”
 • 4. janika 2011. május 15. 17:56
  „Sajnos már nincs Oszam bin Laden aki értesítette a zsidókat a tornyok felrobbantási idejéről.Így lehet, hogy a betervezett újabb terror cselekményeknél zsidó áldozatok is lesznek.”
 • 3. SC 2011. május 14. 17:53
  „2. meir
  És rólatok?:-) A terror népéről?”
 • 2. meir 2011. május 14. 13:52
  „1-eske!!
  ugyan mond mar!!
  az persze nem zavar hogy egyesek Magyarorszagon ugyanilyen nhangnemben irtak-irnak a Romanokrol!??”
 • 1. vonLichthofen 2011. május 14. 13:08
  „Emlékszik még valaki a Ion Lancranjean könyvére a 70es /vagy 80as?/ évekből? Ugyanilyen hangon irt a magyarokról, erre jelent meg Itthon egy köny Egy Furcsa Könyvről cimmel, már nem emlékszem az irójára, de mintha Szász Imre volt volna vagy a Szentmihályi Szabó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar egyetemista kómában - diáktársa szerint agresszió áldozata lett Nápolyban

Mesterséges kómában tartják azt a magyar egyetemistát, aki Nápolyban egyelőre ismeretlen … Tovább olvasom