Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Tőkés László: `ez egy anakronizmus az egyesült Európában´

Politikai hisztéria és hecckampány folyik - így reagált Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában arra, hogy Romániában összeesküvés és alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedet vádjával jelentették fel őt és két EP-képviselőtársát, méghozzá Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása miatt.

Mint mondta, állampolgárságától és alelnöki posztjától is megfosztanák, számos uniós vezetőnél is feljelentették őt ugyanezen ok miatt.

Feljelentősdi folyik lépten-nyomon a Székelyföld területi autonómiája kapcsán és ürügyén, mert ezzel akarják letörni a nemzeti önrendelkezés ügyét. Lényegében politikai hisztéria és hecckampány folyik, az állampolgárságomat is meg akarják vonni, az alelnökségről is le akarnak váltani - nyilatkozta Tőkés László az ellene és képviselőtársai ellen tett legutóbbi feljelentés kapcsán. Mint mondta: "nem a feljelentés jogi állagáról van szó, hanem egy politikai hadjáratnak vagyunk tanúi".

A kérdésre, hogy mire számít az ügy kapcsán, avagy ő maga milyen lépéseket tervez, Tőkés azt mondta: semmi különös nem várható, mivel ami történt, az "egy anakronizmus" az egyesült Európában, a régiók Európájában, ahol Románia schengeni övezetbe való felvételéért megy a küzdelem, és ahol a multikulturalitás, a nyelvek és kultúrák sokszínűsége alapvető érték.

"Egy ilyen Európában azt jelentik ki, hogy Székelyföld márpedig nem létezik, és román-ellenességgel vádolnak mindenkit, aki az egységes román nemzetállam dogmájának nem hódol be. Természetesen Európában a jövő a Székelyföld autonómiájáé.

Tovább haladunk töretlenül azon az úton, amelyiken elindultunk, és amelyben a régiók megtalálják helyüket; hogy mindannyian otthon érezhessük magunkat a saját térségünkben, a Székelyföldön vagy Partiumban, itt, Európában" - hangoztatta érveit Tőkés László EP-alelnök.

A politikus hozzátette: "nem fogy ki" a feljelentésekből az utóbbi időben, mivel tavaly a szervezett bűnözést és terrorizmust vizsgáló igazgatóságnál jelentette fel őt egy "posztkommunista politikus", amiatt is folyik a vizsgálat.

Később a vagyongyarapodást vizsgáló ügynökségnél tettek ellene feljelentést, és az is baj volt, hogy tavaly Tusnádfürdőn Traian Basescu és Orbán Viktor társaságában a székelyföldi autonómia mellett szólalt fel.

"A sort folytathatnám, mindenféle színű politikusok feljelentést tettek ellenem Jerzy Buzek EP-elnöknél, Barroso elnöknél, Joseph Daul-nál, a néppárti frakcióvezetőnél, a székelyföldi képviseleti iroda miatt" - mondta Tőkés László a Közbeszédnek nyilatkozva.

Olvasóink írták

 • 3. elemér 2011. június 11. 01:01
  „Ossz-Magyarsagot kepviselo testulet!! Ez a Fidesz akar lenni, de az embernek mindenhol van magához való esze. Mikor valaki nekem nagyon magyaroskodni akar, az már gyanus.”
 • 2. Yoav-Ben-Meir 2011. június 10. 09:43
  „Ha a Szekelyek-nek van Onallo kepviseletuk Bruxelles-ben,Oket se lehet tulzott Magyarimadattal vadolni!!!
  ugyanis ellenkezo esetbenn eleg lenne nekik az Ossz-Magyarsagot kepviselo testulet!!”
 • 1. CsabaKiraly 2011. június 10. 02:32
  „Hat azt mondom, hogy nem lehet a romanokat azzal vadolni, hogy "Magyar-Baratok". :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai olajipari munkásokat raboltak el kolumbiai gerillák

Három kínai olajipari munkást és egy tolmácsot raboltak el baloldali gerillák Kolumbia déli részén -… Tovább olvasom