Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Tőkés közvetítene a két magyar párt között

Közvetítő szerepet vállal az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a két romániai magyar párt közötti párbeszéd beindításában.
Tőkés László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politizálását kritizáló szervezeteket összefogó testület elnöke ennek érdekében levelet intézett Markó Béla szövetségi elnökhöz, javasolva, hogy fogadja el az EMNT meghívását a tárgyalásra, amelyen az RMDSZ és az alig több mint egy hete bejegyzett Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői vennének részt.

A még erre a hónapra sürgetett találkozó szükségességét Tőkés a májusban esedékes helyhatósági és a nyár eleji parlamenti választások közeledtével indokolja. Az európai parlamenti képviselő szerint meg kell találni annak a lehetőségét, hogy a két megmérettetésen az erdélyi magyar közösség képviselete számbelileg és minőségileg is megerősödjön.

Az EP képviselő felemlegeti a 2004-es választásokat, amikor "a pártérdek és a pártlogika erősebbnek bizonyult az összefogás erejénél". A négy évvel korábbi választásokon az akkor még Magyar Polgári Szövetségként ismert alakulat az új szervezeteknek szükséges támogató aláírások körüli rendellenességek miatt nem vehetett részt, amelyet az RMDSZ gáncsoskodásának tulajdonítottak. Tőkés ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a múlt évi romániai EP választások előtt egy közös választási lista javaslatával fordult Markóhoz. "Azonban az egypártrendszer politikai logikája akkor szintén arra a döntésre sarkallta az RMDSZ vezetőit, hogy ne a közösségi, hanem pártos érdekek alapján döntsenek" - írja Tőkés.

"A demokratikus verseny értékeit szembeállítani az összefogás, az egység igényével jelen helyzetben nemcsak helytelen és félrevezető, de egyenesen kártékony" - vélekedik a királyhágómelléki püspök - politikus, aki szerint az újabb kihívások miatt szükséges a magyarmagyar párbeszéd folytatását szorgalmazni. Véleménye szerint ott, ahol csak összefogással lehet mandátumot szerezni, a magyar politikusok kisebbségi helyzetünkből fakadóan együttműködésre kényszerülnek mind a helyhatósági, mind pedig a parlamenti választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy orosz bombázógép megsértette Japán légterét

A japán külügyminisztérium megerősítette, hogy egy orosz repülőgép szombaton reggel rövid időre… Tovább olvasom