Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Tőkés és Markó a magyar nemzeti minimum programról tárgyalt

Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke magyar nemzeti minimum programról tárgyalt egymással.
A találkozó az RMDSZ megyei szervezetének irodájában zajlott és sokan meglepődtek, főleg a román újságírók, hogy a tiszteletbeli elnöki tisztségétől majd' négy éve megfosztott Tőkés László még mindig RMDSZ-tag, Kolozsváron fizeti a tagdíjat.

Az autonómiáért harcoló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyébként nem politikai párt. Nem arról van szó, hogy mostantól fogva mindenben egyet fogunk érteni – mondta a találkozó után beszélgetőpartnerével egyetértve Markó Béla, hanem arról, hogy a legfontosabb kérdésekben nemzeti konszenzust akarunk kialakítani.

Egy olyan dokumentumot fog megszerkeszteni az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács munkacsoportja, amely meghatározza a közös célokat és eszközöket még Románia uniós csatlakozása előtt. Az autonómia és a Magyar Állami Egyetem ügye ebben nyilván szerepelni fog. Egy másik munkacsoport meghatározza az erdélyi magyar szervezetek közötti egyeztetés keretét. Markó Béla szerint ez a fórum, vagy kerekasztal heteken belül megalakulhat. Ezt Tőkés László Erdélyi Magyar Állandó Értekezletnek szeretné hívni, de nem a név a fontos – tette hozzá a püspök.

Markó Béla leszögezte: az RMDSZ egységét meg kell tartani, Tőkés László pedig úgy értékelt: elvben ő is egyetért az egységgel, de ezt olyan keretben kell megvalósítani, amelyben érvényesül a politikai pluralizmus.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti patthelyzet Csehországban

Václav Klaus cseh államfő csütörtökön a szociáldemokraták és a kommunisták vezetőivel folytat… Tovább olvasom